2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az új nyílászárók beépítésénél tart az egykori ruhagyár épületének fejlesztése

2024. május 06. hétfő, 10:55
Szerző: -pet-
Mint arról már többször beszámoltunk, Zallure Park néven teljesen megújul a volt zalaegerszegi ruhagyár épülete. Az ingatlanfejlesztő cég a felsőbb szinteken modern lakásokat és irodákat, a földszinten pedig üzleteket alakít ki.

Zajlik az építkezés (Forrás: Facebook/Balaicz Zoltán)

Balaicz Zoltán polgármester a napokban arról adott hírt Facebook-oldalán, hogy a beruházás jelenleg az új nyílászárók beépítésénél tart. Hangsúlyozta, hogy az építkezés magánberuházásban történik, az önkormányzat mintegy 100 millió forint értékben csak a környék közterületeinek rendezését vállalta a Kovács Károly Városépítő Program keretében.

A befektető cég Zalaegerszeg ikonikus épületét az eredetihez hasonló stílusban újítja fel. A tervek szerint az új nyílászárók beépítésének részeként a régi ablakokra emlékeztető, modern üvegtáblákat is behelyeznek, és megtartják a homlokzat eredeti téglaburkolatát, illetve az egész épületkomplexum indusztriális jellegét. Ehhez a stílushoz passzolnak majd az emeleteken kialakított loftlakások.

Látványterv (Forrás: Zallure Park Kft.)

Mint ismert, a ruhagyár 1951-ben kezdte meg működését, a nemzetközileg is elismert állami vállalat egykor több ezer embernek biztosított megélhetést. A rendszerváltás után, az 1990-es évek elején az állami céget privatizálták, többségi osztrák magántulajdonba került, majd 2003-ban 700 milliós adósságot felhalmozva csődbe ment. Ezt követően évtizedekig üresen állt, állaga pedig egyre romlott. 2015-ben a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület kezdeményezte a főépület ipari műemlékké nyilvánítását, felhívva a figyelmet arra is, hogy jó volna megmenteni a szóban forgó épületrészt, mielőtt az teljesen rommá válik, vagy egy másik beruházás miatt esetleg elbontásra kerül. A jelenlegi fejlesztéssel úgy tűnik megoldódik egy évtizedes probléma.

Ősszel az egykori dolgozók is megtekintették az építkezést (Fotó: ZalaMédia archív/Pánczél Petra)

Az épületet és az ott zajló munkálatokat 2023 szeptemberében az egykori ruhagyári dolgozók is megtekintették, akik immár több mint tíz éve rendszeresen találkoznak, hogy felelevenítsék a ZA-KO ruhagyárban eltöltött éveket.

A fejlesztés várhatóan 2025-ben fejeződik be.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK