2022.06.28., kedd - Levente, IrénZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egyedileg gyártott ablakok és új tető

2020. július 26. vasárnap, 20:32
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Elbontásra kerültek a Göcseji Múzeum földszinti és emeleti oldalfolyosóinak ablakai és az épület főbejáratául szolgáló ajtók is. Az új nyílászárók megérkeztek, mindezzel párhuzamosan megkezdődött a tetőszerkezet cseréje is.

Jól halad a Göcseji Múzeum felújítása

Mint ismert, a Modern Városok Program keretében zajlik a múzeum épületének teljes felújítása. A több mint 1,8 milliárd forintos projekt során (melyből 1,3 milliárd forint EU-s-, további 500 millió pedig kormányzati támogatás) külső és belső fejlesztésekre is sor kerül.

Néhány nappal ezelőtt megtörtént a régi tető elbontása és megkezdődött az új tetőszerkezet kialakítása. Öntik az új betonkoszorút, az épület belsejében pedig villamossági, gépészeti munkák zajlanak – tájékoztatta lapunkat Gecse Péter alpolgármester.

Az arra járóknak az is feltűnhetett, hogy a héten megérkeztek az új ablakok is. Mivel műemléki épületről van szó, az új nyílászáróknak harmonizálniuk kell az eredetivel, emiatt egyedi gyártásban készültek el az ablakok és az ajtók. Az alpolgármester elárulta: a földszintre 13, az emeletre 19 korszerű, háromrétegű üvegezéssel ellátott fa ablak került, ezenkívül 25 tetőablakot is beépítenek.  A közönségforgalmi terek új ajtói, a meglévő korabeli fa ajtók alapján, osztott szárnyakkal készülnek. A többi helyiségben, valamint az újjáépített tetőtérben pedig modern, iparosított szerkezetek kerülnek beépítésre.

Megtudtuk: zajlik a homlokzati díszítőelemek rekonstrukciója is. A felállványozott épületen restaurátorok javítják, tisztítják az egyes elemeket. A projekt során a múzeum két nyugati kapuja is megújul; mégpedig a farestaurálási terveknek megfelelően. 

A Göcseji Múzeum épületének felújítása várhatóan 2021. tavaszára fejeződik be.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK