2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Év Homlokzata díjat nyert a Cseperedő-bölcsőde

2019. április 08. hétfő, 18:31
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A kompozíciós kialakítás újszerűségéért és a megszokottól eltérő színvilág megteremtéséért nyerte el 2018. végén a Baumit „Év Homlokzata” díjat a Cseperedő Bölcsőde és Petőfi utcai Tagóvoda, mégpedig „energetikai felújítás” kategóriában.

Bár a megmérettetésre a kivitelező cég pályázott, az épület átalakításáról a Czigány István és Czigány Kató vezette zalaegerszegi tervezőcsapatot kérdeztük. Annál is inkább, mert ahogyan az a díjnyertes alkotás értékelésében, továbbá egy építészeti-és lakberendezési magazin hasábjain is olvasható: a tervezők nemcsak beidegződésektől mentesen gondolkodtak, hanem kissé szembe is mentek az aktuális felújítási trendekkel, azáltal, hogy egy bölcsőde-és óvodaépületnek nem harsány színű (piros, sárga, kék, vagy babakék) homlokzatot képzeltek el. A dizájn a maga visszafogott pasztellszíneivel és geometriai formáival mégis gyerekbarát lett.

Pasztellszínek és játékosabb dizájn

Czigány István, Hanke Zsófia, Czigány Kató, Vas László

A tervezőiroda vezetője, Czigány István érdeklődésünkre elmondta: tulajdonképpen az egész oktatási tömb (vagyis a Petőfi utcai óvoda-és bölcsőde, valamint Petőfi-iskola) felújításának terveit ők készítik, ami homlokzatrekonstrukciót és hőszigetelést jelent mind a két intézmény esetében. Az óvoda és a bölcsőde felújítása 2018-ban befejeződött, ezután az iskola következik majd. Bár az egyes épületek más-más időben, és különböző stílusban épültek, az elképzelésük mégis az, hogy végül könnyed, légies megfogalmazással egységesítsék az egész tömböt. Mégpedig úgy, hogy az illeszkedjen a belváros környezeti adottságaihoz.

A felülnézeti látványterven jól látszik az épületegyüttes struktúrája

A feladat azért sem volt egyszerű, mert az 1974. szeptemberében megnyílt bölcsődei/óvodai tömb nehezen körbejárható, és az egyes épületszárnyak egy pici utcára néznek. Ráadásul egy sok bejárattal rendelkező épületegyüttesről van szó, melynek része még egy védőnői szolgálat is – mesélte a bölcsődei és óvodai felújítás részleteiről Czigány Kató építész, tervező. Az intézmény vezetésének az volt a kívánsága, hogy ez a sok bejárat és szárny lehetőleg más-más színt kapjon, hogy a szülők és a gyerekek jól meg tudják különböztetni az épület egyes elemeit – folytatta. Ezt leszámítva a stáb szabad kezet kapott a stílus kialakítására.

A tervező csapat (melynek tagja volt még Cziráki Georgina, Hanke Zsófia, Szabó Gábor és Vas László is) a szomszédos Csipkeházak és a kilencemeletes lakóház külleme miatt nem akart harsány színekben gondolkodni, inkább környezethez illő, visszafogottabb megoldást kerestek. Így végül egy halványsárga, kék, zöld, mentazöld és mályva színkombináció került a falakra, némi geometrikus játékossággal együtt. Az egyes épületszárnyak pedig három különféle textúrát (egy csíkozottat, egy simát és egy durvább felületűt) is kaptak.

Visszafogott színek, nagy ablakok

Ami a Petőfi utcai homlokzatot illeti, Czigány Kató elmondta: egy átlag járókelő, akinek nincs dolga az óvodában/bölcsődében, ezzel a szakasszal szembesül leginkább. A felújítás előtt az épülettömb ezen részén is jól megfigyelhető volt az eredeti, vöröses színű, úgynevezett klinkertégla homlokzat. A rekonstrukció során ez eltűnt, bár a tervező szerint az épületnek már ez az alapkoncepciója is jó volt. Persze ráfért már a korszerűsítés.

A Petőfi-ovi egykor; a jellegzetes téglaburkolattal (Forrás: Internet)

Ő személy szerint azt is el tudta volna képzelni, hogy egy minimalistább, letisztultabb dizájnt kapjon a ház, ám a funkció (vagyis hogy gyerekek „lakják” az épületet) színeket, dinamikát és játékosságot kívánt. Így született meg a most látható, pasztellszínű, aszimmetrikus mintázatú homlokzat. Az egyes épületszárnyak nagyméretű üvegfelületeinek kialakításával pedig az egész szerkezet légiesebbé, nyitottabbá vált.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK