2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Futás a koraszülöttekért anyák napján

2018. május 07. hétfő, 19:18
Szerző és fotó: Antal Lívia
Ismét megmozdult az amatőr és profi futótársadalom a koraszülöttekért május 6-án, vasárnap. A Zalaegerszeg és Keszthely közötti, Futás a koraszülöttekért – Másodszor is célba érünk elnevezésű futóverseny azzal az üzenetértékkel is bírt, hogy idén egybeesett az édesanyák napjával.

A koraszülöttek száma nem igazán csökkent hazánkban az elmúlt években, ugyanakkor az ellátásnak köszönhetően jóval több korán érkező baba marad életben. Mindez megmutatkozik a csecsemőhalálozási mutatók jelentős javulásában, ami európai szinten is kedvező. E jó eredmény hátterében a zalaegerszegivel együtt kilenc koraszülöttmentő centrum tevékenysége áll, mondta érdeklődésünkre dr. Gárdos László, a megyeszékhelyi Szent Rafael Kórház gyermekosztályának vezető főorvosa.

Beérkezik a mentőszolgálat csapata

A Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány harmadik alkalommal rendezte meg a két város közti jótékonysági rendezvényt. A nevezési díjas verseny lényege nem a pénzgyűjtés, hanem a koraszülött-ellátás fontosságára való figyelemfelhívás volt. Ők azok, akik a rajtvonal mögül indulnak az életbe. Gyakorta oxigénhiányos állapotban születnek, napokig attól szenvednek, amit a futók is átérezhettek a zalai dombokon haladva, mondta az osztályvezető főorvos. A rendezvénnyel az egészséges életmódra is fel kívánják hívni a figyelmet. Mégpedig a tekintetben, hogy a testneveléstől korábban eltiltott nagyon súlyos szívbeteg gyermeknek is javasolják a mozgást, sőt a versenyszerű sportot is, mert bebizonyosodott, hogy javítja életkilátásaikat. A sport azon kevés dolgok egyike, ami a lélekre és a testre egyaránt kedvezően hat, hangsúlyozta az osztályvezető főorvos.

A zalai koraszülött jótékonysági futás Magyarországon azért is egyedinek számít, mert megmutatja a megye építészeti és természeti értékeit. Az ország első falumúzeumából indul, érinti az egregyi és a kallósdi románkori templomokat, továbbá a hévízi tavat, ami világ egyik csodája. A keszthelyi főtéren pedig fiesztával zárul, a felajánlóknak köszönhetően vendéglátással, zalai vadpörkölttel és palacsintával, ami ugyancsak ritkaságnak számít a hasonló programok között, vélekedett dr. Gárdos László.

Május harmadikán múlott húsz éve, hogy Bogár János, az első koraszülöttfutás első egyéni győztese és Bérces Edit, a verseny alapító szakmai támogatója és védnöke átvették a 100 km-es férfi és női örökranglista vezetését. Csúcseredményüket később mindketten megjavították, és a listát ma is vezetik.

A jótékonysági futás neves hazai és külföldi futókat is megmozgat. Bérces Edittől megtudtuk, a védnökök körében szintén rajthoz állt az amerikai színekben futó, 2015-ös 24 órás világbajnok, Nagy Katalin is, váltóban Rudolf Tamással, aki a tavalyi belfasti 24 órás IAU világbajnokság negyedik helyezettje volt és az első koraszülöttfutás váltóversenyét Snopek Renátával párban futva nyerte meg.

Természetesen rajthoz állt a verseny idei fővédnöke, dr. Lubics Szilvia, a Másfél nap az élet című bestseller szerzője, többszörös magyar bajnok és spártai győztes. A japán Katsuhiro Tanaka, a hatnapos futás Ázsia-csúcstartója, aki első ázsiaiként teljesítette már az egerszegi szilveszteri maratont és az UltraBalatont, egyéniben vágott neki a 60 km-es távnak.

Ivan Cudin, Bérces Edit, Tóth Veronika

A jótékonysági futáson harmadik alkalommal vett részt az olasz Ivan Cudin, a 24 órás futás IAU Európa-bajnoka, többszörös spártai győztes. A Zalaegerszegi Aszfaltszaggatók színeiben indult hat társával, és férfi abszolút egyéni győztesként zárta a versenyt öt óra pár perccel. Az egyedül futó nők közül Kovács Imola ért célba elsőként a 60 km-es távon, kevesebb mint 6 óra alatt.

Ivan Cudin elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja, hogy a futás ne legyen öncélú, ezért jön szívesen a koraszülötteket támogató zalai versenyre. Dicsérte, hogy rengeteg önkéntes segítette a futókat a tájékozódásban az állomások között. A szervezők is kitettek magukért, ismét egy nagyszerű hangulatú sportrendezvényt hoztak össze.

A BGE zalaegerszegi gazdálkodási karának csapatát is erősítette Ivan Cudin, akit Bérces Edit, az egyetem angolnyelv tanára váltott le. Az utolsó rövidebb szakaszt Tóth Veronika gazdálkodás–menedzsment hallgató futotta le. Elmondta, hogy a tanárnő ajánlotta figyelmébe a jótékonysági futást, melyen harmadik alkalommal indult. Nem profi sportoló, de szívesen lefutja a ráeső távot a koraszülöttekért. Úgy vélekedett, hogy akinek kedve van és megteheti, mindenképpen csatlakozzon ehhez a szép közösségépítő versenyhez. A futóverseny egyéni teljesítői között futott be a BGE új oktatási dékánhelyettese, dr. Takács Dávid, aki maga is koraszülöttként jött a világra.

Jó érdekében jót cselekedhetünk, fogalmazott Hajmási János, a HagymaGym Zalaegerszeg Erőemelő Egyesület személyi edzője. A második legnagyobb létszámmal közel negyven fővel képviselték egyesületüket három korosztályban. A csapat gerincét a középkorúak adták, de kisiskolás és nyugdíjas tagok is futottak, mintegy 90 százalékban hölgyek. Másodszor vettek részt a versenyen, ezért is örömükre szolgált, hogy több mint 29 percet javítottak a tavalyi idejükhez képest.

A zalaegerszegi MoveLand mozgásműhely először indított csapatot Zsiványok elnevezéssel. Veszprémi Borbála vezető elmondta, nagyon jó, hogy voltak hosszabb és rövidebb szakaszok, így mindenki edzettségi szintjéhez mérten tudta teljesíteni a rábízott távot. Egyesületük fontos feladatának tartják az egészséges életmód népszerűsítését. Örülnek annak, hogy részvételükkel ők is ráirányíthatták a figyelmet a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány hiánypótló tevékenységére, amit a súlyos állapotú koraszülött, újszülött valamint gyermekek megmentése érdekében végeznek.

A verseny honlapja: www.koraszulottfutas.hu

Egyéni eredmények: 

Férfiak: 

1. Ivan Cudin, 2. Andor József, 3. Juhász Péter, 4. Balázs László, 5. Takács Dávid, 6. Járfás Gyula

Nők: 1. Kovács Imola , 2. Szabó Gabriella

Csapat (abszolút): 1. Dózer, 2. Rozsomák Harapása - Göcsejfutás, 3. Keszthelyi Kilométerek

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK