2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

„Ipari” minimál, kvártélyházi sárga

2019. május 27. hétfő, 17:02
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: Antal Lívia, Pánczél Petra
Városfejlesztés, értékvédelem és a folyamatosan alakuló városkép került szóba a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület legutóbbi ülésén, melynek vendége ezúttal Bálizs Andrej főépítész volt.

Mint azt az egyesület elnöke, Czeglédy András építész bevezetésképpen elmondta, a településkép változásával és az értékek megőrzésével évek óta kiemelten foglalkoznak. Annál is inkább, mert az önkormányzat két évvel ezelőtt fogadta el a településkép védelméről szóló helyi rendeletet. Ami többek között azt is tartalmazza, hogy a tervezőknek az engedélyezési eljárást megelőzően igazolniuk kell, hogy az új épület megfelel majd a településképi szempontoknak. A városvédők azóta figyelemmel kísérik, hogy hogyan alakulnak e téren az építkezések, vagy a felújítások. Különösen ami a régebbi – a belváros arculatát meghatározó – házakat illeti.

     Városfejlesztés és esztétikum

Bálizs Andrej és Czeglédy András

A mostani ülésen a városfejlesztés, és az ahhoz kapcsolódó építészeti igényesség volt a téma. Bálizs Andrej vetítettképes előadás keretében ismertette az egyesület tagjaival a már zajló, vagy a jövőben induló nagyobb beruházások terveit. Azonban nemcsak a belvárosra, hanem az ipari övezetekre vonatkozóan is. Elhangzott: a tesztpályán, vagy az ipari parkokban épülő gyárcsarnokok, irodaépületek esetében inkább funkcionális és nem esztétikai szempontok érvényesülnek. Ezeken a helyszíneken ezért inkább a minimalista dizájn az uralkodó.

Értelemszerűen szintén egyszerűbb „vonalvezetést” kap a készülő uszoda épülete is, melybe egy – a mostani elvárásoknak megfelelő – szabványmedence kerül, és ez jelentősen meghatározza az egész építmény méretét. Az épület homlokzata a színektől és az úgynevezett lemezes átfedésektől lesz izgalmas és látványos a Göcseji-, illetve a Köztársaság út felől nézve. Az új uszodaépület egészen a mostani kerítés vonaláig kiér majd.

Az ipari övezetekbe funkcionális épületek kerülnek. (Teszpálya  fogadóépülete)

Szóba került az éppen rekonstrukció alatt álló kvártélyház és a levéltár épülete is. A főépítész elmondta: az új nyílászárók megérkeztek. A korábbi barnás árnyalat helyett most az összes tokszerkezet fehér lesz. Kiválasztották a homlokzati színeket is. A kvártélyház sárga/barokk sárga árnyalatot, míg a vele szomszédos (ám más korban és stílusban épült) levéltár zöldes-sárgás színt kap. (A színmintákat a napokban fel is festették a falra.) A főépítész jelezte: sokszor szóba kerül, hogy a belvárosban kevés a szín, most ezt szeretnék pótolni egy kicsit a kvártélyházi beruházás során.

Színminták a kvártélyház falán

Az ülésen sok más mellett szó esett a nemrégiben átadott munkáshotelről is. A városvédők örülnek, hogy megújult és funkciót talált az épület. Bálizs Andrej ehhez hozzátette, hogy az új homlokzat mellett energetikai korszerűsítésre is sor került. Sajnos ez a pályázat arra nem adott lehetőséget, hogy a régi palatetőt is kicseréljék, erre majd a jövőben kell forrást találni.

Megújult a Göcseji út-Vizslapari út sarkán álló ház. Ezután munkáshotelként működik

A legnagyobb vitát – már nem először – a tervezett Mindszenty-központ épülete váltotta ki. Sok városvédő szerint nem illene a városképbe, és inkább parkot kellene kialakítani a múzeum melletti foghíjtelken. Mégpedig úgy, hogy az értékes régészeti leletek valahogy láthatóak maradjanak. A főépítész úgy reagált: a városnak továbbra is az a célja, hogy megépüljön a Mindszentyneum, a korábbi tervek pedig jelenleg átdolgozás alatt állnak. Reméli, hogy kompromisszumos és jó megoldás születik a szakma és a politika együttműködése révén.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK