2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kátyús, poros, balesetveszélyes

2023. május 01. hétfő, 17:33
Szerző és fotó: Antal Lívia
Óriási kátyúk szabdalják a Malombokrai utca burkolatát Kehidakustányban, amely megkeseríti az itt lakó családok életét. A járhatatlan úttest nem kíméli a gépjárművek abroncsait, sem a lengéscsillapítóit, a gyalogosoknak meg testi épségüket veszélyezteti. Lázár István polgármester, Pál Imre és Sifter Sándor, Malombokrai utcai lakosok mondták el ezt, és egyben megfogalmazták ellenérzéseiket és aggályaikat a mai napig elmaradt felújítás miatt.

Kehidakustány negyedszerre pályázik a Malombokrai utca felújítására

Az út sohasem volt aszfaltos, viszont valamikor nagyon jó alapja volt, amelyre 2008-ban martaszfalt réteget húztak. Ennek már sok éve csak maradványai láthatók, és persze az óriási kátyúk, amelyek betömése végeláthatatlan munka.  

Lázár István elmondta, katasztrofális a helyzet, amelybe az önkormányzat a jó-szándéka okán került bele. Az ott lakók érdekében annak idején a magánutakat átvette, de a múlt már nem segít a jelenlegi helyzeten. A jelen annál többet, mert az úttest aszfaltossá tételére benyújtott három pályázatuk nem járt sikerrel a Magyar Falu Programban, pedig az önkormányzat 4-5 millió forinttal ki is tudná egészíteni a támogatást, ha megkapná. Az is nagyon sajnálatos, hogy vannak olyan emberek, akik pont azért tesznek, hogy ezt a pénzt ne is kapja meg a település. A helyi politika „érdeme” az, hogy ez idáig nem valósulhatott meg az önkormányzati út, illetve annak legkritikusabb állapotú szakaszának felújítása, szögezte le a polgármester.

Pál Imre azt tette hozzá, hogy ez az itt élőket csöppet sem vigasztalja. Mint mondta, a gépjármű-tulajdonosokat sem, akik ezerféle adót fizetnek be. Mégis hová tűnik az a pénz? A beruházások elmaradása miatt szükségtelen a háborúra hivatkozni, amikor már eltelt 15 év és nem történt semmi. Ha csak a közelmúltban vált volna ilyenné, akkor is foglalkozni kellene vele az illetékeseknek. A járhatatlan, kátyúkráterekkel szabdalt utca több mint száz lakos számára teszi élhetetlenné a mindennapokat. Az itt lakók azt sem értik, miért legyenek elégedettek szimplán csak azzal, hogy a településen átmenő, közút tulajdonában lévő főút nemrég megújulhatott, miközben az ő utcájuk nem.

Kehidakustány termálfürdőjéről nevezetes. Emiatt sok vendég érkezik, akik közül többen a Malombokrai utcában lévő szálláshelyeket választják. Vonzerőt jelent a település jó levegője, amely ebben az utcában egyáltalán nem érvényesül. Sifter Sándor a miértről elmondta, száraz időben már egy autó után olyan porfelhő keletkezik, hogy több percig nem látni tőle. Nem lehet ablakot nyitni, nem lehet kiteregetni. A felszálló por kárt okoz a lakóházak tetőcserepeiben. ő már kétszer mosatta le a tetőt, hogy ne menjen tönkre a cserép. Elmondta továbbá, hogy a megyei napilapból összegyűjtött húsz cikket, amelyek mindegyike arról szól, hogy melyik településen újítottak fel utcákat a Magyar Falu Programból. Van, ahol többet is. Mint fogalmazott, másodrendű állampolgárnak érzi magát amiatt, hogy Kehidakustányban ez az utca a mai napig nem újulhatott meg.

A Malombokrai utca gyakorta belvízzel áztatott, mert a település legmélyebben részén fekszik. Így a hiányzó csapadékvíz-elvezető rendszert is ki kellene építeni, ami nagy összegű beruházást feltételez. Az önkormányzatnak közel sem áll rendelkezésére akkora saját erő, hogy ezt tudná finanszírozni. A Malombokrai utca felújítására ezért adnak be ismét pályázatot a Magyar Falu Programra, mondta el Lázár István polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK