2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megújult a Hősök útja Botfán

2019. október 01. kedd, 19:36
Szerző: B.K.; Fotó: B.K.
Az első világháborúban elesett botfai hősöknek emléket állító rekonstruált kopjafákat áldották meg ünnepség keretében szeptember végén a településrészen.

Ritkán szól a temetőben citeraszó, most azonban az első világháború idejéből származó katonadalokat szólaltattak meg a helyi Válicka Citerazenakar alapító tagjai, mélyen megalapozva ezzel az ünnepség atmoszféráját. Majd Gyimesi Endre, a város díszpolgára, most, mint történész, elevenítette fel a 33 botfai kopjafa sorsát. Többek között elhangzott, az eredeti sírjelek többsége a hozzátartozók kezdeményezésére készült. Majd a második világháború után állaguk romlott, nem támogatták ezek karbantartását.

1990-ben készült a településen emlékmű, a két világháború helyi hősi halottainak tiszteletére, azonban a kopjafák felújítására ekkor nem volt mód. A helytörténetért eddig is sokat tett Nagy Lajos és felesége azonban fotókat készített a faragott sírjelekről és ezek alapján készültek el most pályázati és önkormányzati támogatással ezen rekonstrukciók, az eredetivel azonos módon, Nagy Béla fafaragó munkája nyomán. 

Az új sírjeleket Furján Gellért plébános áldotta meg. Majd az első és második világháborús emlékműnél koszorúzásra került sor, a helyi civil szervezetek nevében és a katonai igazgatási irodát képviselő Ferge László őrnagy részéről.

Az ünnepi műsorban közreműködött még a helyi Őszirózsa Nyugdíjasklub énekkara, Nagy Sándorné, Kocsis Maja és a Csádé zenekar. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK