2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mini/manó ajtók az utcán

2022. július 04. hétfő, 21:16
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Bájos látványosság és egy kis kutató játék tartja lázban az erre fogékony zalaegerszegieket. Vári Tamás egy évvel ezelőtt három miniatűr ajtót helyezett el a város különböző pontjain. Nem könnyű ezeket meglátni és mire felfedezgették volna őket, kettőnek lába is kelt. Van azonban utánpótlás, melyet rímbeszedett segédlet alapján lehet megtalálni.

Térképen is jelölné a miniajtókat a művész

Amíg a többiek az ajtót keresik, egy kedves ismerősöm javaslatára én az alkotót. Nyélbe is ütöttük a találkozót, a témának megfelelően az utcán, ahol sajnos a legújabb ajtójának is csak hűlt helye maradt, pedig többen kutatták a fellelhetőségét a róla szóló vers alapján. De Tamás hamar megnyugtatott, ő szedte le az alkotását egy kis javítás céljából. Gyorsan váltottunk pár szót, mert éppen egy őrségi kiállításmegnyitójára igyekezett, ahol többségében grafikáival mutatkozik meg. 

- Szeretek makettekkel foglalkozni, tavaly, amikor még Zalaegerszegen éltem, jött az ötlet a mini ajtókra. Kettőt a Kertvárosba helyeztem el, egyet az Ady utcában. Ez utóbbi, bár leromlott állapotban, még megvan.

- Amiért többen aggódnak is, mert felújítás alatt álló épületen található (Balaicz Zoltán polgármester ígéretet tett, hogy tekintettel lesznek a munkálatok során a mini ajtóra is). Gondoltad, hogy ez lesz belőle?

- Azt gondoltam, hogy eltűnnek idővel, dehogy ilyen népszerű lesz, azt nem. Arra is volt példa, hogy egy kerámia manót helyeztek el az ajtó mellé. Az Őrségben élek, de a közösségi oldalon keresztül tisztában vagyok az eseményekkel. Néhány napja tettem fel egy új ajtót. A tervem az, hogy idővel térkép is készüljön, ami segít megtalálni ezeket a mini alkotásokat. Addig is írtam egy verset, ami segített a felfedezésben, többen meg is találták. Most viszont, mivel új helyre helyezem át, újabb verset is kellett írni hozzá („Kisfaludy Sándor: Hobby: Boltom vaslépcsőjén megpihenve, magad elé meredve, nézel vele szembe”). 

- Lesz ennek folytatása szerinted?

- Hamarosan Győrbe és Veszprémbe helyezek el újabb ajtókat, illetve a zalaegerszegi Zrínyi-gimnázium kérésére szeptemberben az iskola területén egyet. De az egyik helyi üzlet belső részén is van már egy ilyen.

- Erdei manóajtók a fára?

- Van is ehhez már manó figurám. Korhadékra lehetne szerelni, nehogy károsítsam az élő fát. Az épületek kiválasztásánál is ügyelek erre. 

- Mivel foglalkozol még?

- Süthető gyurmából is készítek kis szobrokat, betonból, műgyantából öntök modelleket, mozgathatóvá alakítok statikus modelleket. A nagy kedvencem azonban a képregény készítés – mondja Vári Tamás, akinek nevéhez köthető a magyar Zorró megrajzolása. 

Vári Tamás budapesti származású művész. Már az óvodában is jól rajzolt (bár szerinte ott mindenkit megdicsérnek ezért). Érdeklődésének megfelelő választott középiskolát, illetve külön órákra járt rajzból. Dekoratőr és színházi díszlet- és jelmeztervező végzettséget szerzett, de a kedvence a grafika, a képregény és a makett maradt. Mini ajtókat, vagy ahogy sokan hívják, manó ajtókat saját örömére kezdett készíteni, egy interneten látott ötlet alapján. Tudtával más nem foglalkozik ilyesmivel Magyarországon, és örömet jelent számára a pozitív fogadtatás immár három dunántúli városban. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK