2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Napkorona fesztivál a napos településen

2017. augusztus 01. kedd, 19:06
Szerző: Antal Lívia
Napraforgó alakú napelemtelep, napelemmel működő kandeláberek, napkollektorok a hivatal tetején – mindez Nagypáliaban, ahol a betérőt szépen ápolt környezetben a megújuló energiák tere fogadja. Nem véletlen, hogy az augusztus 4-6. között megrendezendő fesztivál is a napkorona nevet viseli, mely hőlégballon-találkozónak is helyet ad.

– Most egy újabb kiserőművet létesítünk a faluközpontba. Ez egy hibrid kiserőmű, ami a szél és a nap energiáját hasznosítja, a fenntarthatóság érdekében lítium-akkumulátoros egység is van benne – mondja érdeklődésünkre Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere. –. A megújuló energiaforrások mind szélesebb körű felhasználására irányuló Zöld út falufejlesztési programban először csak az energia-megtakarítással foglalkoztunk, majd az energiatermeléssel, most már a fenntarthatósággal is. A kiserőművel éppen azt tudjuk elérni, hogy napelem-telepünk az inverteren keresztül folyamatosan tápláljon áramot a hálózatra. Tehát már nem 5 kWh, hanem 25 kWh lesz az energianyerés. Az 5 kW-ból, melyből az inverter elenyésző mennyiséget használ el, a szerver, a számítógépek, a riasztó, a tűzjelző, télen a kazán folyamatos és biztonságos működését tudjuk biztosítani a hivatalban, működésükben nem fog zavart okozni esetleges áramkimaradás.

Az új kiserőmű váza már elkészült a napraforgó mögött (fotó: AL).

– A falumegújítás idei programjában még milyen beruházást valósítanak meg?
– A Zöld út falufejlesztési programhoz kapcsolódóan egy megvásárolt kilenchektáros területen intenzív termesztésű alma- és körteültetvényt újítottunk fel idén, ami magas terméshozammal kecsegtet. Tehát már nemcsak a hagyományos erdő és az energiafűz-ültetvényünk teszik ki önkormányzatunk gazdálkodási tevékenységét, amit az alma- és körteültetvénnyel erősíteni kívánunk. A dolog egyedisége nem csupán ebben rejlik, ugyanis 400 darab smaragdfát is betelepítettünk az alma- és körtefák közé. Ezt kísérleti jelleggel tettük, mert vizsgálni szeretnénk, hogy ebben a szimbiózisban, hogyan hatnak egymás fejlődésére ezek a növények.

Várható-e termésmennyiség-növekedés vagy minőségi javulás a gyümölcsök esetében az ökofa kedvező mikroklímájának hatására. A smaragdfák gyökérzónáiba talajbaktériumokat is juttattunk. Ezen felül a kísérlet része, hogy szén-dioxidból oxigént állítsunk elő. A szén-dioxidot tartályokból csöveken keresztül vezetjük a smaragdfa nagy levelei közé, ami oxigénné alakul a fotoszintézis segítségével. A smaragdfának, mint öko-fának fontos szerepet szánunk, ezért indítottuk el az önkormányzatok körében a smaragdfa-mozgalmat, melyről bővebb információ található a www. nagypali.hu honlapunkon. Idei fejlesztésünk közé tartozik a térkövezett sétány kialakítása a temetőben, ami elkészül Napkorona fesztiválunkra.

A tavaly átadott műfüves pályán ismét focitornát rendeznek.

– A megújuló energiák ilyen sokrétű alkalmazása külföldi hírnevet is szerzett Nagypálinak.
– Valóban, a közelmúltban az ausztriai kaindorfi ökorégió rendezvényére kaptunk meghívást. A szervezettel a Nyugat-dunántúli Ökorégió Alapítványon keresztül működünk együtt. Egy határon átnyúló, három országot érintő ökotudatosságot szorgalmazó projektben a Soproni Egyetemmel veszünk részt. Kiválasztott települése lettünk a Magyar Tudományos Akadémiának kutatás szempontjából. Három munkatársuk vidékfejlesztési tanulmányt készített a Zöld út programban kitűzött innovatív irányokról, a már megvalósult fejlesztésekről és a további tervekről. Ha már az innováció szóba került, meg kell említenem a szomszédban épülő zalaegerszegi járműipari tesztpályát, ami az idegenforgalom és más területeken is hozhat számunkra új lehetőségeket.  

(Korábbi felvétel, fotó: AL)

– Augusztus 4–6-ig ismét megrendezik a Napkorona Fesztivált.
– A tavalyi gyakorlatot kívánjuk folytatni, melynek lényege, hogy ne csak esti szórakoztató programokat nyújtsunk sztárfellépőkkel, hanem élővé tegyük az egész napot, bevonva minél több embert. Ezért indítottuk el a tízcsapatos futball vándorkupát tavaly először, amit a műfüves sportpálya átadásával kötöttünk össze. Ez most augusztus 5-én, szombaton lesz, a foci mellett más sportolási lehetőségeket is kínálva. A VI. Napkorona Fesztivál az V. Nemzetközi Hőlégballon Találkozónak is helyet ad, melyre 9-10 csapat érkezik. Újként egy erdélyi társaság, melynek hőlégballonját a magyar korona díszíti. A hőlégballonosok pénteken foglalják el helyüket, és mindhárom napon biztosítanak lehetőséget felszállásra az érdeklődőknek. Szombat este Gáspár Laci, valamint egyik testvértelepülésünk Prémium Zenekara szórakoztatja majd a nézőket. A Napkorona Fesztiválra valamennyi testvértelepülésünk küldöttségeit is vendégül látjuk.

A tavalyi Napkorona Fesztivál gazdanapján dr. Torgyán Józseffel.

Vasárnap második alkalommal rendezzük meg a Nagypáli Gazdanapot, gépmustrával, traktorok és mezőgazdasági eszközök bemutatójával. A mezőgazdasági tevékenység jobb megismerését előadások szolgálják majd és lesz parasztolimpia is különféle ügyességi versenyekkel. Délután kezdődnek a szórakoztató programok, fellép a Nagypáli Napraforgó Néptánccsoport, majd könnyűzenei együttesek követik egymást a színpadon. Vendégeink különlegességként lovas bemutatót tekinthetnek meg alföldi betyárok közreműködésével. A Megapolice élőkoncert után tűzijátékkal zárjuk a fesztivált.

Nagypáliban valóra vált az a törekvés, miszerint európai színvonalra fejlesszék a települést, megőrizve a magyar falu hagyományait. A megújuló energiák felhasználásával valóban egy fenntartható, élhető és jól működő települést hoztak létre, miközben megerősödött idegenforgalmuk is. Az Egervári Várszínház kapcsán neves színészeket láttak vendégül, mások mellett Bencze Ilonát, Xantus Barbarát, Détár Enikőt, Mikó Istvánt. Eszenyi Enikő azzal távozott: akárhányszor jön a térségbe, Nagypáliban fog megszállni. Az önkormányzat megtisztelve vendégeit, egy kötetlen baráti estre invitálta őket a dombba vájt borházába a közelmúltban.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK