2024.05.25., szombat - OrbánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nem most van ideje a szabadtéri égetésnek!

2022. július 22. péntek, 18:45
Közlemény
Sűrű napjuk volt július 21-én, csütörtökön a zalaegerszegi hivatásos tűzoltóknak: négy helyszínen is tarlót, illetve száraz aljnövényzetet érintő tüzekhez riasztották őket, Becsvölgyén pedig egy traktor és egy bálázógép vált a lángok martalékává. Rajtuk kívül a lenti hivatásos tűzoltók egy égetésből továbbterjedő tüzet fékeztek meg Pórszombaton.

Figyelmeztet a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fotó archív: Ég az aljnövényzet Sármellék külterületén március 6-án

A település önkormányzati rendeletének értelmében egész évben tilos az égetés, mégis felcsaptak a lángok. Jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész ország területén, így megyénkben is. A következő napok forrósága miatt a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy – még ahol az önkormányzati rendelet engedélyezi is – halasszák el, vagy egyáltalán ne tervezzék be a szabadtéri égetést! Ebben a szárazságban ugyanis egy kis szikrából akár óriási kiterjedésű tűz is kialakulhat!

Július másodikán tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe az egész országban. Ennek értelmében tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

Fontos észben tartani azt, hogy a száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet! Ez a természeti és épített környezetet jelentősen veszélyezteti. Zala megyében idén egy ember életét vesztette Gyenesdiáson, éppen egy szabadtéri tűzgyújtás miatt. Éppen ezért ügyelni kell arra, hogy belterületen történő égetést önkormányzati rendeletek szabályozzák, melyek világosan meghatározzák, hogy mikor és milyen időpontban lehet égetni. Ezek a rendeletek nem egységesek, önkormányzatonként eltérnek.

Amennyiben egy település rendeletben nem szabályozza az égetést, úgy az adott helyen növényi hulladék égetése tilos! Kérjük, hogy aki belterületen égetni szeretne, az mindenképpen tájékozódjon az adott önkormányzatnál, azonban a mostani hőségben inkább ne végezzünk égetést! 

Az a személy, aki az érvényben lévő szabályokat megszegi, tűzvédelmi bírsággal és környezetvédelmi bírsággal is sújtható! Ez – az okozott károk megtérítésén túl és az előidézett károk mértékétől függően - húszezertől hárommillió forintig is terjedhet! Javasoljuk, hogy aki ezt el szeretné kerülni, az egyrészt tájékozódjon, másrészt gondolkodjon alternatív megoldásokban, így például a zöldhulladék elszállításában, elszállíttatásában, vagy komposztálásában.

Az elmúlt időszakban emelkedésnek indult a mezőgazdasági gépeket érintő tüzek száma is, pár hét leforgása alatt közel tíz ilyen jellegű esethez vonultak a tűzoltók Zalában. A tarlókat, növényeket érintő tüzek száma is emelkedést mutat, éppen ezért  

– gabonatáblán, annak közvetlen közelében tilos dohányozni, a munkagépek vezetőfülkéjében is!

– a mezőgazdasági munkagépek forgó, súrlódó alkatrészeit pontosan kell beállítani, ezeket rendszeresen kell olajozni, zsírozni, mert ha ezek felforrósodnak, meggyújtják a munka közben rárakódott növényi törmeléket és akár az egész gabonatáblát!

– a munkagépet meg kell tisztítani a rárakódott olajsártól, növényektől!

– a betakarítást és a termények szállítását végző munkagépekre, járművekre is kell tűzoltásra alkalmas készülék!

– a munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelését, rögzítettségét, az akkumulátor szigetelését érdemes használat előtt ellenőrizni!

– a kombájnoknak földelőlánccal kell rendelkeznie!

– ellenőrizni kell a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet!

– az üzemanyagellátó- és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat!

– a gabonatáblán lévő munkagépek kipufogóira szikrafogót kell tenni!

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a felsorolt tanácsok megfogadását, hiszen így jelentősen csökkenthető a nagyobb kiterjedésű tüzek kockázata! Fontos, hogy aki tüzet észlel, haladéktalanul jelezze az egységes segélyhívó 112-es telefonszámon. 

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK