2022.05.17., kedd - PaszkálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Padár jó példája

2017. július 11. kedd, 17:41
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Mintegy 700 ezer forint saját, önkormányzati forrásból újjáépítettük az első világháborúban elesett 19 áldozat és a második világháborúban meghalt 15 hős előtt tisztelgő emlékművünket. A tájba és a környezetbe harmonikus módon beleillő emlékhelyet a hozzátartozóink iránti tiszteletből alkottuk újjá – nyilatkozta Padár polgármestere.

Németh Imre, a 127 lelkes észak zalai település vezetője azt is elárulta, hogy a '80-as évtized közepén felállított emlékmű az elmúlt években fényét vesztette, ezért döntött a négyfős képviselő-testület úgy, hogy méltó módon igyekeznek megőrizni azok emlékét, akik életüket áldozták szeretett falujukért, országukért.

A világégések értelmetlenségét felidézve az emlékhelyet Major István plébános szentelte fel. A július eleji avatási ceremónián mondott beszédében Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője arra buzdította a falubelieket, hogy békességben, összefogással, egymást segítve éljenek. Most már nem kell szembenézni háborús borzalmakkal, helyette a fennmaradásukért küzdő falvak támogatása van napirenden a kormányzat részéről – jelentette be.

A tavaly augusztus végén polgármesterré választott Németh Imre, a falufejlesztés irányairól érdeklődő kérdéseinkre válaszolva kifejtette: csak olyan beruházás mellett teszik le a voksukat, ami a faluban élők javát szolgálja. A község falugondnoki teendőit is egy évtizede ellátó polgármester mielőbb nekilátna az egykori jezsuita-majorban található kör alakú kápolna felújításához, mert azzal az idős lakók lelki megnyugvását segítené. Még az is elképzelhető, hogy a felújítást követően, a paphiány megoldása után, vasárnaponként nem kellene a környék nagyobb falvaiba szentmisére eljárniuk az aranykorúaknak.

A BM Vis major keretéből kapott 13,5 millió forintból az utak kátyúzását, a vízelvezető árokrendszer felújítását tervezik. Tavaly májustól júliusig ötször öntötte el a sárlavina a Petőfi utcától a Kossuth u. 26-ig tartó faluszakaszt. Az elöntés a temetői utat is tönkretette, ezért rövidesen azt is betonozzák, vagy aszfaltozzák majd attól függően, hogy a szakértők melyik változatra adják az áldásukat. A kultúrházban a nyílászárókat egy évtizede, a tetőt öt éve felújították, a még hiányzó külső hőszigetelését pedig pályázati forrásból végeznék el. A község nyugati oldalán található termőföldek több tulajdonos birtokában vannak. Velük egyeztetve azt kívánják elérni, hogy a kapás növények telepítése helyett legalább egy 20 méteres sávon kezdődjön el füvesítés, vagy más egyéb beavatkozás, hogy az innen alázúduló hordalék ne tudjon rázúdulni a dimbes-dombos terepviszonyokkal rendelkező település központjára.

A szennyvízhálózat kiépítésére az elmúlt évtizedekben többféle, akár konzorciális megoldás is kínálkozott, de eddig olyan pályázat még nem akadt, amelyik a speciális domborzati viszonyokkal bíró helyen tartalmazta volna a drágán kiépíthető átemelők öszszes költségét is. A félmegoldásokra meg inkább nem vevők. A falu békéje, csendje miatt korábban sok ingatlant külföldiek vásároltak meg, ám mostanra több eladó házat is értékesítenének a tulajdonosai, pedig Padár a nyugalom, a csöndesség szigete, ahol a szorgalmas helyiek támogatják egymást.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK