2024.02.21., szerda - EleonóraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Pajtások a Vizslapark bejáratánál

2022. június 29. szerda, 16:50
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Kutyák és gyerekek fogadják a Vizslaparkba érkezőket a Platán sor felőli bejáratnál. Ezúttal azonban szobor formájában; a közelmúltban ugyanis leleplezték Szabolcs Péter szobrászművész Pajtások című kompozícióját.

Újabb találkozási pont lehet

A szobrot eredetileg május végén, a gyermeknap alkalmából adták volna át, ám akkor a kedvezőtlen időjárás miatt törölték a programot. A szoboravatásra és a gyermeknapi programra így június 26-án került sor. Az avatáson Balaicz Zoltán polgármester a park történetét felidézve többek között elmondta: a „vizsla” elnevezés a hiedelmekkel ellentétben nem a kutyára, hanem a terület 19. századi tulajdonosára (Visla) utal. Később róla nevezték el az itt keresztülfutó patakot, majd a parkot is. A területet 1927-ben választották ketté, ekkor jött létre a „Kis- és a Nagy-vizsla”. 1969-ben aztán ifjúsági parkot alakítottak ki a belváros legnagyobb zöldfelületén. 1970 novemberében a mai Platán sori bejáratnál állították fel Lenin szobrát, amit 1991-ben, a rendszerváltást követően elbontottak. Pár évvel később, 1997-ben, a város első írásos említésének 750. évfordulójára emlékezve épült fel a címerház, de IV. Béla szobrát is e jeles alkalomból avatták fel. Az elmúlt években Bali Zoltán alpolgármester kezdeményezésére sok fejlesztés történt a Vizslaparkban, ennek egy újabb eleme a Pajtások című szobor is, ami Szabolcs Péter munkáját dicséri.

Bali Zoltán hozzátette: az alkotás valamennyi zalaegerszeginek készült, de főleg a gyerekek örömére, hiszen a szoborra rá lehet ülni, fel lehet rá mászni. Bízik benne, hogy a köztéri alkotás egy újabb találkozási pontja lesz a belvárosnak.

A rendezvényen Vigh László országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: szobrok jönnek-mennek, de az élet marad. A városvezetés célja az, hogy olyan élhető zöldfelületeket hozzon létre, amit szívesen használnak az emberek pihenésre, kikapcsolódásra.

A kompozícióról – mely egy vizslakutyát sétáltató fiút és egy kisebb kutyát az ölében tartó lányt ábrázol – Szabolcs Péter elmondta: fontosnak érzi, hogy a mai huncut, hazug világban életigenlő szobrok készüljenek. Munkáival ő maga is szeretettel próbál fordulni a világ felé. Ha két kutya találkozik egymással, biztos, hogy érdeklődni kezdenek egymás iránt. De sokszor ez a kutyasétáltatókkal is így van; emberi kapcsolatok jöhetnek létre e találkozásokból. Különösen igaz lehet ez akkor, ha két gyerek sétáltatja a kutyáját – a szobor ezt az örömteli találkozást és érdeklődést fejezi ki.

A kompozíció mellé Kovács Attila építész jóvoltából egy pihenőövezet is létesült. A szobor köré padokat helyeztek ki, megújult továbbá a térkő és az alkotás melletti zöldterület. A vizslaparki fejlesztésnek nincs vége, hamarosan a „Kis-vizslában” egy pavilont avatnak, melybe vendéglátóhely és vizesblokk kerül.
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK