2023.10.04., szerda - FerencZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szobor Luther Márton emlékére

2017. szeptember 18. hétfő, 20:26
Szerző: -pet-
Már az öntödében van a város legújabb köztéri alkotása, mely a reformáció 500. évfordulója alkalmából Luther Mártonnak állít emléket. A szobrot október 28-án avatják fel hivatalosan, az evangélikus templom mellett kialakított kis téren.

A reformáció szellemi atyjának alakját Farkas Ferenc szobrászművész mintázta meg az önkormányzat felkérésére. A szobor bronzból készül, a kétméteres, embernagyságú figura egy lépcsőt idéző posztamensről „lép le” a járókelők közé. Kezében a Bibliát tartja. A szobrászművész érdeklődésünkre elmondta: dinamikus műről van szó, hiszen Luther egy tevőleges folyamatban, a szentírás doktoraként, magyarázójaként kerül bemutatásra. Öltözéke a korabeli viseletet idézi; hosszú kabátot, csizmát, sapkát visel. Cél volt az is, hogy a szobor ne magas, hanem alacsony posztamensre kerüljön, ezzel is azt jelezve; Luther közülünk való, nem magasodik az emberek fölé.

Közösségi tér az evangélikus templom mellett

A szobrászművész az alak megmintázása előtt tanulmányozta a korábbi Luther-ábrázolásokat, valamint áttekintette a lelkész életrajzát is. Rengeteg grafikát, metszetett, festményt nézett meg, hogy hitelesen tudja bemutatni a reformáció szülőatyját. Azonban a rajzok nagyon különböző módon ábrázolták Luthert, ezért végül Lucas Cranach egyik ismert portréját vette alapul. Nemcsak azért, mert ő volt a reformáció korának egyik legismertebb német festőművésze, hanem mert közeli barátságban volt Luther Mártonnal, sőt keresztszülőséget is vállaltak egymás gyerekeinek.

A szobor október végén kerül az evangélikus templom keleti oldalára, ahol a város egy hangulatos teret is kialakít. Ez közösségi térként, ünnepségek helyszíneként is funkcionálna; alkalmanként 40-50 fő befogadására lesz képes. A szobor elhelyezéséről és a tér kialakításáról a szeptember 14-i közgyűlés döntött.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK