2024.06.16., vasárnap - JusztinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tisztasági fürdőből több funkciós uszodakomplexum

2020. április 08. szerda, 21:23
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Zalaegerszegi Tisztasági Fürdő és Fedett Uszoda néven nyitotta meg kapuit 1969. szeptemberében a Göcseji úton lévő városi uszoda. A tisztasági fürdő elnevezés ma már talán megmosolyogtató, ám abban az időben e téren is hiányt pótló volt az intézmény.

Mint az az uszoda egyik korabeli – Zalai Hírlapban megjelent – terjedelmes reklámjából is kiolvasható, a hatvanas évek végén a város lakosságának csak mintegy 60 százaléka részesült közműves vízellátásban. A lakások 70 százaléka még nem volt bekötve a csatornarendszerbe, emiatt viszonylag kevés család rendelkezett saját fürdőszobával. Az újonnan épült uszodalétesítménybe tizenöt fürdőszoba került – ezzel is enyhítve némileg a hiányt. Az emeleti részen kád- és zuhanyfürdőt is igénybe lehetett venni, előbbi használati díja 6 forint volt. 

Tanuszoda és új, fedett versenymedence is létesül

Az új és modern uszoda persze mindenekelőtt az úszósportnak adott egy nagy lökést; 25x12,5 méteres medencéjével. Mint az a korabeli sajtóból kiderül, az intézmény műszaki átadására 1969 augusztusában került sor. Előtte pár nappal már begyújtották a kazánt és maximális szintig feltöltötték a medencét. A leírások szerint a teszt során a szigetelés tökéletesnek bizonyult, szivárgás nem lépett fel. A hivatalos szeptember 14-i megnyitóig egy hónapos próbaidőt rendeltek el, mely alatt nemcsak műszaki ellenőrzést végeztek, hanem befejezték a büfé, valamint a női- és férfi fodrászat kialakítását is.

Az ünnepélyes nyitány után, az üzemeltető Északzalai Víz- és Csatornamű Vállalat fotókkal, árjegyzékekkel illusztrált hirdetésben reklámozta megyeszerte Zalaegerszeg új fürdőjét, bemutatva az épület és a fogadótér előnyös tulajdonságait is. Például a ruhatár előtti hall kényelmes, műbőrhuzattal ellátott klubfoteljeit, az emeleti presszót (üdítő-és szeszes italok nagy választékával), illetve és fodrászatot. Az uszodában különféle kölcsönzésekre is volt lehetőség: fürdőlepedőt, törölközőt, szappant és fürdőruhát is lehetett bérelni. A női fürdőruha 5-, míg a férfi 3 forintba került (hogy ez a 2 forintnyi különbség miből adódott, nem derül ki).

Akárhogy is, a több mint ötven esztendős intézmény, valamint a hozzá szervesen kapcsolódó (és jóval korábban megnyílt, majd 2011-ben bezárt) városi strand új korszakához érkezett, hiszen gőzerővel folyik az uszodaberuházás. A város egyik jelképes épülete éppen bontás alatt áll; az új létesítmény a Modern Városok Program keretében épül fel.

Mint azt Gecse Péter alpolgármester lapunk érdeklődésére elmondta: a projekt első üteme, vagyis a kültéri, sátras medence felépítése megtörtént, sőt a használatba vételi engedély is megvan, ám a nyitásra csak a járványügyi veszélyhelyzet elmúltával kerülhet sor. A közelmúltban megkezdődtek a második ütem munkálatai is. Első körben elbontották Németh János keramikusművész ikonikus alkotását a fedett uszoda faláról. „A víz mitológiája” című dombormű majd az új épület dísze lesz. Jelenleg zajlik a meglévő uszodaépület bontása. Előbb a homlokzatburkolatot választották le, a napokban pedig megérkezett a helyszínre egy nagyobb méretű bontógép is.

Mindezzel párhuzamosan – az utcafrontról is jól láthatóan – folyik az új, L-alakú épület kivitelezése. A versenymedencét magába foglaló, Göcseji úti épületrész vasbeton pilléreit már felállították, ezenkívül zajlik az Ady utca felőli, egykori fogadóépület felújítása is. Ott jelenleg belső vakolási munkákat végeznek. A falszigetelés, tetőcsere és az új, fém nyílászárók behelyezése már korábban megtörtént.

Az alpolgármester az újdonságokkal és a készülő uszodakomplexum paramétereivel kapcsolatban érdeklődésünkre elárulta: a beruházás részeként építészeti, épületgépészeti, villamossági, sporttechnológiai és akadálymentesítési munkák is folynak. A projekt során közmű-, út-, járda- és parkolóépítésre is sor kerül. Ami az új létesítményeket illeti: az eddigi épület helyett, L-alakban épül fel az új, többfunkciós fedett uszoda, benne 50 méteres, 10 pályás medencével, 270 fős lelátóval. Az épület magasföldszintes kialakítású lesz. Ennek megfelelően három használati szintről beszélhetünk, a nagyrészt gépészeti funkciójú pinceszintről, a vegyes funkciójú medenceszintről és a közönségforgalmi lelátószintről. Az uszodát a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) által meghatározott szigorú előírások szerint tervezték. A jelenlegi – vagyis a most elbontott – uszodaépület helyére kerülő új épületrészben pedig tanuszodát alakítanak ki. A cél az, hogy minden zalaegerszegi gyermek megtanulhasson úszni. Ez egyben városi program is lesz – fogalmazott.

A projekthez további elemek is társulnak, így szaunarészleg, üzlethelyiségek, új kültéri medence- és vizes játszótér is kialakításra kerül. De zöldfelületrendezés, növénytelepítés, valamint modern sportpályák kialakítása is szerepel a tervek között. Megtudtuk: az új medencék összesített vízfelülete 1852 négyzetméternyi úszásra szolgáló területet jelent majd, amely magába foglal egy 407 négyzetméteres kültéri medencét, egy 175 négyzetméteres melegvizes tanmedencét, egy 10 négyzetméteres merülőmedencét, valamint egy 1260 négyzetméteres versenymedencét.

A kivitelezési munkák a járvány ellenére egyelőre folyamatosan zajlanak, remélik, hogy különösebb akadály nem lesz sem az anyagellátásban, sem pedig a humán erőforrás biztosításában. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK