2023.09.23., szombat - TeklaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új ivókút a Deák téren

2016. október 18. kedd, 13:30
Szerző: -pet-
Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli idén a Zala Megyei Mérnöki Kamara. A jeles alkalomból egy köztéri alkotást adományoztak a városnak. A zalaegerszegi Deák Ferenc térre egy szarvast ábrázoló ivókút került, mely Béres János szobrászművész alkotása.

Az ivókút ünnepélyes avatásán részt vett többek között Lékai Gyula Zoltán, a kamra elnöke, Balaicz Zoltán polgármester, valamint Németh János keramikusművész is. Lékai Gyula az avatáson elmondta: azért merült fel az ivókút ötlete, hogy legyen egy emléke a városban nemcsak a 20. évfordulónak, hanem a mérnököknek, a mérnöki munkának is. Az új ivókút Zala megye egyik jellegzetes állatát, a szarvast ábrázolja, melynek agancsai emelik magasba a nyomógombos kút káváját. A tizennyolc agancság a mérnöki kamara tizennyolc szakágát jelképezi. A kút szlogenje: „Csak tiszta forrásból”, mely egy Bartók Béla által gyűjtött népballadára – a szarvassá vált fiúkra – utal.

Az önkormányzat nevében Balaicz Zoltán köszönte meg a kamara ajándékát. Mint mondta: a tervezés és engedélyezés költségeit a mérnöki kamara állta, a telepítés és az üzemeltetés költségeit az önkormányzat végzi el. A víz- és szennyvízhálózat kialakítása, a tár rendezése, a fogadószerkezet kialakítsa összesen 1 millió 380 ezer forintba került. A polgármester kitért arra is, hogy az ivókút elhelyezése kapcsán felmerült egy probléma is a téren, mégpedig a szelektívhulladék-gyűjtő konténerek sorsa.

A hulladékszigetet a szomszédos társasházak, üzletek valamint a bíróság használja. A kukák a napokban a tér zöldfelületéhez közelebb kerültek, ám egy olyan kivitelezésben (a térhez nem illő kerítéssel), mely sem a környéken élőknek, sem a városvédőknek, sem pedig a polgármesternek nem tetszik. Balaicz Zoltán ezért kezdeményezte a hulladékgyűjtő-sziget újragondolását; olyan megoldást sürget, mely jobban illik a barokk tér hangulatához.

Az ivókutat a leleplezést követően Németh János keramikusművész avatta fel, majd ünnepség résztvevői meg is kóstolták a kút vizét.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK