2022.08.13., szombat - IpolyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új közösségi terek a könyvtárban

2018. március 20. kedd, 16:59
szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Megújulnak a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár belső terei, ezzel párhuzamosan pedig tanulást segítő programsorozatokkal bővül az intézmény kínálata. Mindez két EU-s pályázatnak köszönhetően valósul meg, melynek részleteiről a közelmúltban tartottak sajtótájékoztatót a könyvtárban.

Az eseményen részt vett, és a fejlesztéseket üdvözölte Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester is. Kiss Gábor igazgató elöljáróban elmondta: az előző években több – az uniós irányelveknek megfelelő – tanulást segítő projektre is pályáztak. Ma már a közgyűjtemények számára is stratégiai fontosságú a köznevelés támogatása.

 Belsőépítészeti átalakítás és kompetenciafejlesztés

Vigh László, Kiss Gábor, Sebestyénné Horváth Margit és Balaicz Zoltán a sajtótájékoztató előtt

A közelmúltban két pályázaton is sikerrel szerepeltek; az egyik a könyvtár infrastruktúra fejlesztését szolgálja, a másik pedig „Egy könyvtári élmény – Tudástranszfer a XXI. században a tanulás eredményességéért” címmel, különféle programokat nyújt majd az óvodás és iskolás korosztálynak.

Ami az infrastruktúra fejlesztést illeti, Sebestyénné Horváth Margit igazgatóhelyettes, projektmenedzser elmondta: több mint 82 millió forintot nyertek a könyvtár belső tereinek átalakítására. Mellyel jelentősen bővülnek az oktatási és kulturális lehetőségeik. Az épület tavaly volt ötven esztendős, és azóta kevés változtatásra volt lehetőségük.

A mostani pályázatnak köszönhetően – várhatóan év végéig – teljesen átalakul az olvasóterem (melynek leválasztásával helyismereti- és zenei részleg is létrejön), a felső szinten pedig új, átalakítható oktató- és közösségi teret hoznak létre. Korszerűsödik a villanyvilágítás, a padlózat, önműködő ajtókat szerelnek be, és festésre is sor kerül. Továbbá a fejlesztésekhez illeszkedő, modern bútorzatot is kap a könyvtár. A belsőépítészeti átalakítás Szabó Zoltán tervei alapján készül.

Az olvasóterem most

Elhangzott: fontos szempont lesz, hogy a fogyatékkal élők is könnyebben meg tudják közelíteni az intézményt, ezért többek között lépcsőjáró eszközt és Braille-írással készült információs táblákat is kihelyeznek. A projekt részeként a landorhegyi József Attila,- és a kertvárosi Apáczai Csere János-tagkönyvtárban is lesz kisebb fejlesztés. Itt új informatikai eszközöket és bútorokat kapnak a könyvtárak.

Mivel az infrastrukturális fejlesztés is a tanulást szolgálja, a projekt ideje alatt (2023) évente 340 fő képzését kell megoldania az intézménynek. Tulajdonképpen ezt segíti elő a másik nyertes pályázat, melyről Tóth Renáta csoportvezető, a projekt szakmai megvalósítója szólt. Mint fogalmazott: a „Könyvtári élmény” program célja, hogy a kompetenciafejlesztésre és tehetséggondozásra fókuszálva, iskolán kívüli tanórákat szervezzenek a gyerekeknek.

A megújult olvasóterem látványterve

A 21 millió forintos támogatás részeként óvodásoknak, valamint az alap- és középfokú oktatásban résztvevő diákoknak rendeznek különféle szakköröket, témanapokat, táborokat, vetélkedőket és foglalkozás-sorozatokat. Összesen 13 partnerintézmény 21 oktatóját és foglalkozásvezetőjét vonták be a projektbe. Fontos szempont, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok is könyvtárlátogatók legyenek.

A csoportvezető elmondta: néhány foglalkozás már kezdetét is vette: az óvodások évszakokhoz kapcsolódó témanapon, a kicsit nagyobbak pedig a Nyisszancs kreatív kézművesműhely munkájában vehetnek részt.

Az olvasóterem látványterve madártávlatból

Kiss Gábor hozzátette: a két pályázat jól jelzi, hogy a könyvtárak hagyományos – kölcsönzésre koncentráló – funkciója mára jelentősen megváltozott. A cél az, hogy korosztályoktól függetlenül, sokszínű programokkal várják a betérőket, és az átalakuló intézmények minél jobban reagáljanak a digitális kor kihívásaira.
    

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK