2024.07.19., péntek - EmíliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vízpróba alatt a kinti medence

2019. augusztus 13. kedd, 18:32
Szerző és fotó: Antal Lívia
Vízpróbát tartottak az új 25 méteres kinti medencénél, melynek gépészeti szerelését készítik már elő. A Modern városok program keretében mintegy 9,5 milliárd forintból megvalósuló új uszoda és strand építése idén februárban kezdődött el Zalaegerszegen. A kivitelezés állásáról a város vezetése augusztus 13-án tartott sajtótájékoztatót.

2022 elejére készül el az új uszoda, Zalaegerszegen

Balaicz Zoltán polgármester felidézte: 2011-ben a cég úgy döntött, hogy nem tudja tovább üzemeltetni a városi strandot. A zalaegerszegi közvélemény ezért nyomást gyakorolt a tekintetben, hogy keressenek megoldást újbóli megnyitására. Mint mondta, polgármester-jelöltként 2014 nyarán arra tett ígéretet, hogy az új városvezetés mindent elkövet ezért. Az eredeti elképzelés egy a mostaninál sokkal szerényebb fejlesztést tartalmazott, vagyis az öltözőépület, a gyermekmedence és a már elbontott nagymedence felújítását, valamint a zöldfelület rendbetételét. A nagymedence felújítását 2016-ra tervezték, de előtte 2015 augusztusára elkészült az új gyermekmedence, amit használatba is vettek a családok. Időközben, 2015 áprilisában Orbán Viktor miniszterelnökkel aláírta a Modern Városok Program szerződését, amely lehetőséget adott arra, hogy az eredeti elképzelés helyett egy sokkal nagyobb beruházás váljon valóra az új uszodakomplexum megépítésével. Jelezte, hogy az új kinti medence mellé L alakban épül meg az 50 méteres, 10 pályás fedett uszoda, a régi helyén pedig tanuszoda létesül. Ezen felül a strand területe is megújul. Mint mondta, a hosszú előkészületet igénylő 9,5 milliárd forintos projekt a város egyik legfontosabb beruházása, ami 2022 elejére fejeződik be.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos elmondta, hogy a szerkezetkész állapotú kinti medence feltöltése nem a közművezetékről, hanem a fúrás alatt álló kútból történik. Most 400-500 méteren tartanak. A 45 fokos termálvíz kinyerése érdekében 1.100 méterig fognak lefúrni. Ez az egyik technikai megoldás, ami az uszoda üzemeltetésének hatékonyságát szolgálja majd. Kijelentette: az építkezés az ütemterv szerint halad, sőt előbbre is tartanak. Az Ady út felőli öltözőépület felújítását is megkezdte már a kivitelező.

Gecse Péter alpolgármester azt tette hozzá, hogy a külső medencére várhatóan a jövő év elején tesznek ideiglenes sátorborítást, ami addigra üzemképes lesz. Ezzel a Zalaegerszegi Uszó Klub számára biztosítanak folyamatos használati lehetőséget, hiszen a régi fedett uszodát elbontják. Az új termálkút fúrását két hete kezdték meg, ami napi 24 órás munkával várhatóan szeptember elejére befejeződik be. A már kifúrt hideg vizes kutat hamarosan beüzemelik, ami szintén az uszoda és a strand üzemeltetési költségeit hivatott majd csökkenteni. Az alpolgármester a kútfúrás zaja és az építkezés miatti forgalomelterelések miatt is a lakosság türelmét kérte.

Bali Zoltán, a városrész önkormányzati képviselője azt hangsúlyozta, hogy minden zalaegerszegi számára emblematikus helyszín az uszoda és a városi strand. A fejlesztés által olyan minőségi zöldfelület és magas színvonalú sportinfrastruktúra jön létre a belváros szívében, amely a helyiek mellett a környék lakosságát is szolgálja majd.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK