2024.05.26., vasárnap - Fülöp, EvelinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zajlik a Hotel Balaton átalakítása

2019. április 05. péntek, 18:56
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A tervek szerint 2019 végén megnyit az egykori Hotel Balaton. Az épület továbbra is szállodaként funkcionál; az átalakítást követően egy 64 szobás, négycsillagos, konferenciateremmel és wellness-részleggel ellátott új hotel várja majd a vendégeket. A részletekről sajtóbejárás keretében számolt be a városvezetés és a tervezők.

Az épület múltjáról elhangzott: 1981-ben nyitott meg a Hotel Balaton, a Pannonia Szálloda és Vendéglátóipari Vállalat 37. szállodájaként. A terveket akkor Baránka József építész készítette. A hotel 1985-86-ban egy társalgóval, 2000-ben pedig egy konferenciateremmel bővült, és az éttermi rész is megújult. A szálló mögött 2004-ben felépült Gyémántház alsó pincéjében létrejött a Semira élményfürdő, mely összeköttetésben állt a hotellel, így az tulajdonképpen egy wellness-részleggel is gazdagodott. 2010-ben a szálloda gazdasági okok miatt bezárt, az épület pedig a felszámolást követően banki tulajdonba került. Egészen 2017-ig, amikor egy kínai befektetői csoport megvásárolta az épületet. (Akiknek képviseletébe Wei WeiQiang vett részt a sajtóbejáráson.)

Kínai befektetők vásárolták meg az épületet

Vigh László, Balaicz Zoltán, Wei WeiQiang és Czigány István a sajtóbejáráson

Balaicz Zoltán polgármester elmondta: a hotel soha nem volt sem tanácsi, sem önkormányzati tulajdonban, a város számára mégis fontos. Hogy most egy befektetőcsoport fantáziát látott benne és megvásárolta, azt jelzi, hogy pozitív gazdasági folyamatok indultak el Zalaegerszegen. Az 1 milliárd forintos fejlesztéssel (mely 100 százalékban magántőke) egy olyan négycsillagos, 64 szobás, modern szálloda létesül a megyeszékhelyen, amire méltán lehetünk büszkék.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos ehhez hozzátette: ha szálló megnyit, nem lesz többé probléma, hogy egy-egy 200-300 fős konferencia rendezésekor hová szállásoljuk el a városba érkező vendégeket. Annál is inkább, mert a most készülő járműipari tesztpálya és annak működtetése számos ilyen rendezvényt von majd maga után. Az új hotel nemcsak konferencia-, hanem tranzitszállóként is funkcionálhat, sőt a Semira fürdő megnyitásával a wellness-turizmus igényeit is kielégítheti.

Willis Hotel névre keresztelik

Az épület átalakításáról a tervezőiroda vezetője, Czigány István építész szólt. Mint mondta: az új tervekkel a mai igényeknek megfelelően formálták át az épületet, a Baránka József által készített eredeti formavilágot azonban megtartották. A legszembetűnőbb változás talán az, hogy beépítették az erkélyeket, ezáltal nyugodtabbá válik az épület tömege, valamint nagyobb méretű szobákat tudnak kialakítani. A korábbi erkélyeket parapet üveggel borítják be, ami által egy összefüggő, tükröződő felület jön létre, illeszkedve a környező épületekhez. Ezzel a letisztultsággal hangsúlyosabbá válik az épület ívelt formája. A szállodához szervesen kapcsolódó wellness-részlegről elmondta: a László Ildikó építész tervei alapján 2004-ben létesült fürdő nagyon jó állapotban vészelte át a hotel bezárását követő éveket. Így itt csak kisebb karbantartási, javítási munkákra lesz szükség a nyitás előtt; teljesen megőrizve az eredeti törökfürdő-dizájnt.

Wellness-részleg is kapcsolódik a megújult szállodához

Az eseményen részt vett Böjte Sándor, a belvárosi körzet önkormányzati képviselője is, aki örömét fejezte ki a fejlesztés iránt. Mint mondta: az elmúlt években nagyon sok panasz érkezett a szállodaépület leromlott állapota miatt. Hol a galambokkal, hol az illegális lakókkal volt probléma és a városképet is rontotta a használaton kívüli hotel látványa. A befektetőknek köszönhetően ezek a gondok megszűnnek.

Az erkélyeket beépítették, helyükre parapet üveg került

A tervek szerint a szálloda – Willis Hotel néven – ősszel nyitja meg kapuit.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK