2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Grófnő a könyvtárban

2023. december 15. péntek, 19:29
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Adottságnak és kötelességnek érzi, hogy őseiről megemlékezzen az immár több kötetnyi írói munkásságával gróf Nádasdy Borbála, aki a zalaegerszegi József Attila Városi Tagkönyvtár vendége volt. A szerzővel Iványi Ildikó nyugdíjas magyartanár beszélgetett.

Író-olvasó találkozó Nádasdy Borbálával

A társalgás fő témája az írónő saját élete volt, de bőven akadtak utalások a felmenőkre és az utódokra is. Aki részletesebben kívánja ismerni a fotókkal illusztrált családtörténetet, az lapozgathatja a 2008 és 2022 között kiadott könyveit. 

A grófnő élete a nem egy társadalmi osztályhoz tartozó szülei kitartó, hűséges szerelmével kezdődött (1939). Nem sokáig volt felhőtlen a gyerekkora, hiszen a háború és utána a kitelepítések, a rendszerellenessé válás, majd az 1956-os eseményekben való részvétel miatt egyre inkább nem kívánatosként tekintettek a családra. Borbála 1957-ben hagyta el az országot. Ausztriában színésznőként aratott sikert, majd Párizsban élt 59 évig. Végül második, francia állampolgárságú férje biztatására költözött vissza Magyarországra. Küldetésének tartja a magyar nyelv és műveltség ápolását. 

Fiatalkori szépségére utal, hogy most, közel a 85. évéhez még mindig szépség árad belőle. Pedig élete során nemegyszer keményen meg kellett küzdenie a túléléséért. A sok nehézség után végül a második, jól sikerült házassága, két fia, és aztán a megtalált hivatás, (30 évig tanított balettet) megelégedettségre adhat okot. Néhány éve özvegységre jutott, azóta, amíg egészsége engedi, a kulturális programoknak szeneli idejét. Külföldön élő unokáitól karácsonyi ajándékként Ady-vers szavalatokat kér. Általában az élet szép és jó dolgaira szokott gondolni. 

Iványi Ildikó szerint, aki könyveit ajánlotta a teltházas közönségnek, a grófnő nemcsak jó elbeszélő, hanem szemléletes leírásokat is ad a helyszínekről. Az est folyamán a legérdekesebb sztorikból szemezgettek, így a szülők egymásra találása, Honty Hanna mellet töltött időszak, a kényszerből vállalt munkák és a házasságok története került terítékre. Nádasdy Borbála pedig élvezetes stílusban, vérbeli eleganciával válaszolt a kérdésekre. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK