2024.04.26., péntek - ErvinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

80 éves lenne Borbás György

2018. október 01. hétfő, 18:20
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Idén lenne 80 esztendős Borbás György művésztanár, a Báthory-iskola, majd Zrínyi Miklós Gimnázium néhai pedagógusa, Zala György szobrászművész életének kutatója.

Az évforduló alkalmából Borbás György kevéssé ismert alkotásaiból nyílt tárlat a Zrínyi-gimnázium galériájában, melyet még ő hozott létre az iskola tanáraként. Halála után (2009) pedig róla nevezték el az első emeleti folyosón található kiállítóhelyet. A most bemutatott műveket Szényi Zoltán festőművész ajánlotta a diákok figyelmébe, aki szintén a gimnázium rajztanára volt, sőt 1996-ban épp a nyugdíjba vonuló Borbást váltotta a katedrán.

Sokoldalú egyéniség, sokszínű alkotó

Borbás György életútját Szényi Zoltán elevenítette fel

Egykori kollégája életútját felelevenítve Szényi Zoltán elmondta: Borbás György 1938-ban született Zalabéren. Pécsen, majd Debrecenben végezte felsőfokú tanulmányait, majd néhány évnyi vidéki pedagógusi munka után a Zala Megyei Tanács Művelődési Osztályának főelőadója lett. Főleg az amatőr művészeti mozgalmakkal, és a megye művészeti, kulturális életével foglalkozott. Szerepe volt többek között a Göcseji Falumúzeum és az Egervári Művésztelep megszervezésében. Később a Báthory-iskola, majd a Zrínyi-gimnázium földrajz-rajz szakos tanára lett. Feladatának tekintette a tehetséges diákok felkarolását, művészeti alkotótáborok szervezését, iskolai kiadványok szerkesztését. Emellett a város közművelődési életében is aktívan részt vett; például a híres Szivárvány vetélkedő képzőművészeti csoportjának vezetője volt.

1996-os nyugdíjazását követően is aktív életet élt. Helytörténeti kutatásokkal (Zala György, Borbély György élete) foglalkozott, publikált, rádiózott és természetesen alkotott; rajzolt, festett.

Festmények, grafikák, szobrok egyaránt szerepelnek a tárlaton

Ez utóbbi munkáiból látható most tárlat a gimnázium Borbás György Galériájában. Művei között portrék, zsánerképek, szobrok egyaránt szerepelnek, melyekből árad a zalai táj szeretete, vagy az egyes történelmi korszakok, népi értékek iránti tisztelet. Szényi Zoltán hozzátette: ahogy egész életműve és egyénisége, úgy művészete is sokszínű, sokoldalú volt. Grafikák, monotípiák, pasztellrajzok éppúgy szerepelnek alkotásai között, mint fából készült kisebb szobrok, faragások. Alkotásait lírai érzékenység jellemzi. Annál is inkább, mert mindvégig hitt a művészet embert formáló erejében, s tanítványainak is ezt a szellemiséget adta tovább.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK