2024.04.16., kedd - CsongorZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A Ruszt-korszaktól a Besenczi-időszakig

2022. szeptember 30. péntek, 20:58
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Ruszt József alapító, rendező, színidirektor szellemiségének megidézésével, majd fotókiállítással emlékezett meg a Hevesi Sándor Színház társulata alapításának 40. évfordulójáról.

Negyven éve jött létre az állandó társulat

Mint arra dr. Besenczi Árpád igazgató utalt köszöntője elején: idén az 1982-ben megalakult állandó társulat születésnapját ünneplik. A színház épülete ugyanis akkor még nem készült el, az úgynevezett előévadban a VMK-ban játszott a Ruszt vezette fiatal gárda. Ezért azt tervezik, hogy 2023-ban, a színházépület átadásának 40. évfordulójára is készülnek ünnepi programokkal.

Besenczi Árpád mondott köszöntőt Ruszt József szobra előtt

A kezdeti időszakot, a „színházcsinálás” nehéz, ám önfeledt hónapjait Tucsni András dramaturg, a társulat alapítója idézte fel. Mint fogalmazott: a nyolcvanas évek elején sok fiatal arc érkezett Zalaegerszegre az állandó társulat létrejöttével, de Ruszt József az a hiteles ember, akinek a gondolatai napjainkban is jelen kell, hogy legyenek a színház világában. Színházat „csinált” a semmiből, pedig eleinte még ő maga sem gondolta komolyan dolgot. Aztán beleállt; húsz fiatal művészt hozott magával Szegedről, és belevetette magát a szervezésbe, az első évad munkálataiba.

Tucsni András emlékezett a kezdeti időszakról

Alapítani tisztább, mint egy elrontott helyzetet kijavítani – mondta egyszer. Utalva arra, hogy a szegedi társulatnál a nyolcvanas évek elejére bizonytalanná vált a helyzet, ami segítette eldönteni a kérdést, hogy jöjjön-e Zalaegerszegre, vagy sem. Azt vallotta, hogy akkor jó egy színház, ha országos visszhangot vált ki, de közben lokális is. A vidéki közönség pedig sokszor úgy működik, hogy vagy rendszeresen nézi és szereti színházát, vagy nem nézi, nem jár oda, ám épp az országos sajtóhírek és visszajelzések miatt, mégis magáénak érzi azt. Hogy melyik csoportban vannak többen, azon lehet és kell változtatni.

Gyimesi Endre nyitotta meg a tárlatot

Ruszt alakját és szellemiségét Farkas Ignác színművész is felidézte, Urházy Gábor László színész pedig József Attila Thomas Mann üdvözlése című versét mondta el a volt alapítónak ajánlva; Ruszt szobra felé fordulva.

Az ünnepség második részében állandó kiállítást avatott a társulat. A lépcsősorok mellett végigfutó „filmszalag” az elmúlt négy évtized nagy korszakait idézi fel, képeken. A fotókat Keleti Éva fotóművész, Koncz Zsuzsa és Pezzetta Umberto fotóriporterek készítették. A tárlatot Tompagábor Kornél rendezte. 

Állandó kiállítás a lépcsősor mentén

A kiállítást Zalaegerszeg díszpolgára és egykori polgármestere, dr. Gyimesi Endre nyitotta meg. Úgy fogalmazott: a megtett útról szól a tárlat, és négy nagy korszakot idéz. Az első képsorok a Ruszt-korszakot mutatják be, zömmel Keleti Éva fotóin, ezt követi az az időszak, amikor Halasi Imre vezette a társulatot. Az ő munkássága révén honosodtak meg a zenés darabok. A másik lépcsősoron a Bagó Bertalan és Bereményi Géza nevével fémjelezett korszak előadásainak jelenetei láthatók, ami a korábbiakhoz képest egy mást stílust, modernebb felfogást, a klasszikusok újraértelemzését jelentette. Végül pedig a Besenczi vezette színház leglátványosabb momentumai is megelevenednek.

Korábbi előadások jelenetei láthatók

A kiállítás azért fontos, mert a színház a pillanat művészete, ha nem örökítjük meg fotón, vagy filmen az egyes előadásokat, akkor csak emlékeinkben élnek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK