2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Adventi séta az egykori fenyőünnepek nyomában

2023. december 23. szombat, 11:30
Szerző, fotó: Bánfi Kati
A Tourinform Iroda rendszeresen tematikus sétákat szervez Zalaegerszeg múltjának, jelenének minél alaposabb megismeréséért. A legutóbbi adventi korzózás főként az ’50-es, ’60-as évek fenyőünnepes időszakába kalauzolta az érdeklődőket.

Csemege bolt, Hófehérke, Bárány divatház, Illatszer

A séta ugyan csak 600-700 métert érintett a belváros területén, mégis annyi információval szolgált Tódor Tamás, az iroda munkatársa, hogy bő egy óra alatt lehetett a végére érni. Hamar kiderült, nem mai találmány a karácsonyi shoppingolás, hiszen a túra során az egykori boltok december végi, nem kicsi forgalma is szóba került. Akkoriban sok volt a hiánycikk, bár hivatalosan ezt nem ismerték el. Többek között erről is szó esett korabeli újságokból és levéltári anyagokból szemezgetett információk alapján. A sétavezető kiválóan ismeri a környéket, és a korszak történelmét, jó mesélő, ezért kifejezetten élvezetes vele az „időutazás”. 

A séta a Pontház elől indult, az egykori kötelezően előírt fenyőünnepek helyszínéről. Az ajándékot nem a Mikulás és nem is a Jézuska hozta akkoriban decemberben, szigorúan büntették az ilyen megjegyzéseket, akár börtönbüntetést is lehetett kapni. Sok mindent igyekezett kitörölni az akkori rendszer a köztudatból, szokásokból (például 1952-ben karácsony másnapja munkanap volt), igyekeztek ateistává nevelni. Szóval a történelmi háttér után a Németh Laci bácsi jó hírű Csemege boltja (Pontház), bemutatásával indult a séta. Érdekes véletlen volt, hogy a korabeli boltosokat megörökítő fotón szerepelt egy hölgy, aki személyesen részt vett a mostani sétán. Ez nagy derültséget keltett a résztvevőkben.

Az ’50-es évek végén a városban 30 ezer lakos élt, 310 bolt működött és ezek kirakatáért 3 ember volt a felelős. Sőt még kirakatversenyt is szoktak rendezni. Ezek egyik győztese volt például az egykori Bárány divatház (a szálloda földszintjén), a séta következő állomása. Karácsonyi vásárok idején ide „művészet” volt bejutni – mesélte a túravezető.

A gyermekruházat kiemelkedő boltja volt a „Hófehérke”, melyet az egész megye legszebb boltjaként tartottak számon. A felnőtteket a máshol nem igazán kapható szépséges baba- és gyermekholmik hozták lázba, a gyerekeket pedig a bolt falát díszitő festett mesejelentek. Az üzlethez neonvilágítás is tartozott, melynek rezgése azonban bezavarta a felette lévő lakás rádió vételét, amiből sajtó útján tett panaszbejelentés is lett.

A séta következő állomása a nagyhírű önkiszolgáló illatszer bolt volt, mely 2006-ig működött a Kazinczy tér sarkán és (vidéki viszonylatban) az ország harmadik legjobb üzleteként tartották számon. 

A túra érintette az egykori nagy forgalmú könyvesboltot, hangszerboltot és a mozipalotát. Ez utóbbiban ritka volt a karácsonyi témájú film, esetleg a „Jégkirálynő” című szovjet mesefilmet lehet megemlíteni. Arra viszont volt példa, hogy az előadásokat úgy igazították, hogy a nézők biztosan odaérjenek a „mindenki karácsonyfájánál” rendezett programra.

A fenyőünnepes korszak a rendszerváltással került le a napirendről. Újra karácsony lett, sokaknál vallásos érzülettel, valamint "visszatért" a Mikulás és a kis Jézus születésének ünneplése. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK