2024.05.08., szerda - MihályZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az online térbe invitálja közönségét a múzeum

2020. március 31. kedd, 17:41
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP, Göcseji Múzeum
Több online kezdeményezést is útjára indított a Göcseji Múzeum és a Göcseji Falumúzeum a járvány miatti veszélyhelyzet és kijárási korlátozás idejére. A cél az, hogy különféle játékokkal és érdekességekkel fenntartsák a közönség figyelmét, illetve folyamatosan tájékoztassák a múzeumbarátokat az intézményhez kapcsolódó aktualitásokról. Annál is inkább, mert mindeközben a múzeumépület is felújítás alatt áll.

Az újdonságokról Szényi Krisztina, a múzeum kommunikációs munkatársa a sajtót is folyamatosan tájékoztatja. Mint megtudtuk: a közelmúltban a múzeum Facebook-oldalán elindult egy virtuális kirándulás, melynek során minden nap bemutatnak egy-egy tárgyat, dokumentumot, vagy régi fotográfiát.

Virtuális kirándulások és kertbarát eszmecsere

A múzeumépület felújításának aktualitásairól is beszámolnak az online térben

A múzeum gyűjteményéből származó „relikviákhoz” nemcsak érdekes leírások társulnak, hanem arra is felkérik a közönséget, hogy ők is osszák meg, vagyis kommenteljék az adott tárgyhoz, képhez kapcsolatos emlékeiket, gondolataikat. Nyitányként stílusosan egy ma is aktuális grafikát választottak. A régi iskolai falitáblán egy piros cédulás ház látható, melynek lakói valamilyen ragályos betegségben szenvedtek, így a diákok nem látogathatták meg osztálytársukat, s ő sem léphettek ki a karanténból. Az ajtóra ragasztott piros cédula – ahogy most is – a fertőzés veszélyére figyelmeztet.

A gyűjtemény digitalizált anyagaival a jövőben az iskolai online oktatáshoz is szeretne az intézmény hozzájárulni.

A Göcseji Múzeum ezenkívül folyamatosan hírt ad a múzeumépület felújítási munkálatairól is. A napokban például a szakemberek elbontották az időszaki kiállítóteremhez vezető lépcsőt, de a Batthyány utcai homlokzaton is zajlik a munka. 

Régi iskolai falitábla hívja fel a figyelmet a járványveszélyre (Forrás: Göcseji Múzeum)

Természetesen a skanzenben sem állt le az élet, noha látogatókat nem fogadnak. Az online térben azonban családfa-kutatásra ösztönzik a gyerekeket. Arra biztatják őket, hogy telefonon, skypon vagy messengeren keresztül interjúvolják meg nagyszüleiket, dédszüleiket, hogy nekik kik voltak a szüleik, nagyszüleik, dédszüleik, majd ennek alapján készítsenek családfát. A kész „műveket” elküldhetik a múzeumnak, és a legszebb, legrészletesebb leszármazási rajzokból kiállítást rendeznek majd a járvány elmúltával.

Az írói vénával megáldott felnőtt múzeumbarátokat pedig arra kéri a skanzen, hogy küldjenek olyan írásokat, melyek a természet szeretetéről, a mindennapi apró csodákról, vagy a természet tavaszi megújulásáról szólnak. Az még jobb, ha mindez kötődik valahogy a falumúzeum miliőjéhez is, hiszen a skanzen nyugodt környezete, a házak ódon szépsége sokakat megihletett már. A legjobb műveket a Pillanat című sorozat keretében közzé is teszi az intézmény az online felületeken.

A falumúzeumban egy virtuális Kertbarát program is indult. Mivel az idei Gyümölcsoltó Boldogasszony nap elmaradt, ezért arra ösztönzik a közönséget, hogy küldjenek fotókat virágzó gyümölcsfákról – elsősorban olyanokról, melyeket épp a skanzen korábbi rendezvényén oltottak be – és osszák meg kertészeti tapasztalataikat az online térben.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK