2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az online térben is zajlik a múzeumi munka

2020. április 23. csütörtök, 13:28
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A koronavírus okozta járványt mindenki szorongással és nehézségekkel éli meg, ám a múzeum munkatársai már készülnek a jövőre. Hiszen a ma eseményei holnap történelemmé válnak. Éppen ezért a Göcseji Múzeumban már most elkezdődött a veszélyhelyzethez és a járványhoz kapcsolódó tárgyak, fotók és más „relikviák” gyűjtése, dokumentációja.

Ennek részleteiről, és a múzeum elmúlt hat hétben elvégzett feladatairól, valamint a további tervekről dr. Kostyál László igazgatóhelyettes tájékoztatta a sajtót. Április 21-től megkezdődött a koronavírussal kapcsolatos népi humor (interneten terjedő mémek, szlogenek) gyűjtése, „Humor a pandémia idején” címmel. Az elképzelések szerint később egy kamarakiállítás keretében mutatnák be a legjobban sikerült darabokat.

Elkezdték a koronavírushoz kötődő tárgyak gyűjtését

A felújítás és a járvány ellenére is zajlik a múzeumi munka

Ezzel párhuzamosan egy felhívást is közzétett az intézmény „Élet Zalaegerszegen a koronavírus járvány idején” címmel. Olyan fotókat várnak a lakosságtól, melyek tükrözik a kialakult rendkívüli és szokatlan helyzet hangulatát.  Legyen szó a kihalt utcákról, a maszkban járó emberekről, az üres játszóterekről, vagy egy-egy új madárfaj feltűnéséről a kertben. De tárgyakat is várnak, ami lehet a koronavírus járvány veszélyeire felhívó plakát vagy szórólap, szájmaszk és gumikesztyű, vagyis bármi, ami az eddigi életünkhöz képest szokatlan. Kostyál László hozzátette: egy történelmi korszak részesei, átélői vagyunk, amiről évtizedek múlva is zajlik majd diskurzus. A múzeumoknak ebben a helyzetben feladatuk, hogy minél gyorsabban elkezdjék dokumentálni és feldolgozni az ehhez kapcsolódó jelenségeket.

Ami az intézmény jelenlegi helyzetét illeti elhangzott: a múzeum nem vonult vissza a munkától, csupán az online szférába költözött a munkatársak egy része. Másfél éve amúgy is ideiglenes körülmények között dolgoznak, hiszen a múzeum épülete felújítás alatt áll. A járvány miatt pedig több munkatársuk most otthonról látja el teendőit. Az új várostörténeti kiállítás előkészületei továbbra is zajlanak, nem állt le a kutatómunka, a publikációk készítése, kiadványok szerkesztése sem. Jelenleg épp a Zalai Múzeum sorozat 25. kötete készül, remélik októberben be is tudják mutatni az új számot. 

Dr. Kostyál László igazgatóhelyettes tartott sajtótájékoztatót

A régészeti munkákat egyelőre nem érintette a járvány, a szakemberek több helyszínen végeznek feltárást és szakfelügyeletet. De restaurálás és állományvédelem is folyik. Bár a muzeológusok, történészek, múzeumpedagógusok home office-ban vannak, az otthoni munkának számos eredménye van már most is. Felvették például a kapcsolatot a tankerülettel, és megkezdődött az online-tananyag fejlesztése. Folyamatos a gyűjteményfeldolgozó tevékenység a múzeum internetes hálózatán keresztül. Közben elkezdődött az új honlap tervezése is.

Mivel a közönség zöme is az online térben tölti mindennapjait a kijárási korlátozások miatt, több, közösségi oldalról is elérhető programot indított mind a Göcseji Múzeum, mind pedig a skanzen. Ezekről az intézmények honlapján és Facebook-oldalán lehet tájékozódni..

Az igazgatóhelyettes azt is elmondta, hogy a Föld napja (április 22.) alkalmából csatlakoztak egy nemzetközi felhíváshoz. A „Museums go green” projekt keretében minden résztvevő egy héten át egy-egy zöld színű tárgyat posztol közösségi oldalára saját gyűjteményéből. Ez lehet festmény, üveg, design-tárgy, bronzkori lelet, ékszer, textília; bármi, ami zöld. Indoklásként meg kell írni, hogy miért azt a tárgyat választották, na és hogy mit üzennek vele a jövő generációi számára. A múzeumok mindezzel a környezetvédelem fontosságára is felhívják a figyelmet. Első nap egy zöld tintatartót ismerhetett meg a zalai közönség.
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK