2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Dagerrotípia: a gyűjtés lezárva

2020. október 14. szerda, 20:19
Szerző: V.Zs. Fotó: Göcseji Múzeum
Júliusban fordult a Göcseji Múzeum a város lakosságához, a helyi cégekhez támogatást kérve, hogy az év elején előkerült - Zalaegerszeg egykori vásárterét ábrázoló – 19. századi dagerrotípiát jogszerűen felhasználhassák és bemutathassák az új állandó kiállításukon.

Összejött a pénz a korabeli vásárteret ábrázoló fotográfia használati jogának kifizetésére

Illusztráció (Fotó: Göcseji Múzeum)

A történeti ritkaság a párizsi Francia Fotógráfiai Társaság gyűjteményéből való és az 1840-es évek vásárterét (a mai Kazinczy teret) ábrázolja. A közösségi gyűjtéssel kapcsolatban (a kép felhasználási jogáért közel 700 ezer forintot kérnek) a múzeum egy külön számlaszámot nyitott, bízva abban, hogy sikerül összegyűjteni a szükséges összeget. A határidő közeledett, és még mintegy 300 ezer forint hiányzott. Ekkor a Tiéd a Város Egyesület is felhívást tett közzé és „Főtér” jeligével gyűjtést szervezett, ami szintén hatékonynak bizonyult.

Az egyesület elnöke, Hartmann Miklós arról tájékoztatta lapunkat, hogy a város polgármestere intézkedett a még hiányzó összeg kifizetéséről és így megoldódik az a közös törekvés, hogy a város főterét ábrázoló dagerrotípia hozzáférhető és bemutatható legyen Zalaegerszegen. Éppen ezért a Főtér-jeligés gyűjtést lezárták.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK