2024.03.28., csütörtök - Gedeon, JohannaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Díszes betűk, szertartási tárgyak

2018. május 30. szerda, 21:23
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Zsidó kéziratok és szertartási tárgyak címmel nyílt kiállítás a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, Izrael Állam újbóli megalapításának 70. évfordulója alkalmából. A jubileumi évben a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség és a Béke-Shalom Baráti Társaság számos programot szervezett az elmúlt hónapokban. Az ünnepségsorozat egészen július közepéig folytatódik.

A mostani, zsinagógában nyílt tárlat többek között a zsidók héber nyelvhez kötődő viszonyát mutatja be – fogalmazott köszöntőjében Vadvári Tibor alpolgármester. Míves, díszes betűkkel megformált kéziratokat láthatunk, és ez a jellegzetes betűkészlet alig változott az évezredek alatt. Mert a nyelv maradt a zsidóságot összekötő, egyetlen közös kapocs a történelem folyamán.

Tárlat a zsidó kultúra hagyományairól

A bemutatott feliratok és tárgyak mindegyike vallási szokásokhoz kötődik, melyeket otthon, vagy a zsinagógában használtak a szertartásokhoz. Így például házasságlevelet, természeti csapásoktól és gonosz szellemektől védő amuletteket, ünnepi alkalmakhoz kötődő tálakat, mécseseket és Tóra-tekercset is láthat a közönség.

A Zalaegerszegre érkezett vándorkiállításon szereplő tárgyak (melyek között fotók és másolatok is vannak) a jeruzsálemi Izrael Múzeum gyűjteményéből származnak. Az ország több városában is bemutatott kollekció a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének szervezőmunkája révén jut el az egyes helyszínekre.

Ezzel a tárlattal a sajátos zsidó kultúra hagyományaiba nyerhetünk bepillantást, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a zsidóság története és kultúrája a mi történetünk is – mondta Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója a tárlatot megnyitva. A kultúrák ugyanis hatnak egymásra; elég, ha csak a gasztronómiára, vagy a zenére gondolunk. Hozzátette: a zsidóság számára a kultúra, és az írás volt a megmaradás kulcsa. A hagyományok őrzésével tudták elkerülni a teljes asszimilációt. Mégsem jelent ez múltba fordulást, hiszen a zsidó népnek mindig volt jövőképe is. Jó példa erre Izrael Állam, ahol a tradíció, a modernitás és a sokszínűség mindig együtt volt jelen.

Az ünnepi esztendő további programjaival kapcsolatban Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke elmondta: a nyár folyamán a városba látogat Izrael Állam magyarországi nagykövete, akivel emlékfát ültetnek. Bemutatásra kerül továbbá a Béke-Shalom Baráti Társaság 25+1 éves jubileumi kiadványa. Július 21-én pedig az Izraeli Tánckar előadása zárja a rendezvénysorozatot.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK