2024.04.27., szombat - ZitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Dokumentumfilm Anne Frank naplója nyomán

2022. január 28. péntek, 19:11
Szerző: Pánczél Petra
A holokauszt nemzetközi emléknapján, vagyis január 27-én debütált a hazai mozikban az Anne Frank – Párhuzamos történetek című olasz dokumentumfilm, mely a Béke Shalom Magyar – Izraeli Baráti Társaság zalaegerszegi szervezetének jóvoltából a helyi Art Moziba is eljutott.

Emlékezés a gyermekáldozatokra és a túlélőkre 

Az emléknap alkalmából, a vetítést megelőzően Matyéka István, a társaság tiszteletbeli elnöke köszöntötte az érdeklődőket. Mint fogalmazott: január 27-én szerte a világon megemlékeznek a náci rémtettekről. A gettósítást, a deportálásokat a kivégzéseket nem lehet, és nem is szabad elfelejteni. Az emlékezés és emlékeztetés közös feladat, a mostanihoz hasonló dokumentumfilmek is ezt a célt szolgálják. Örülnek, hogy a zalaegerszegi Art Mozi mint oly sokszor, most is nyitott volt a Béke Shalom Társaság kezdeményezésére, és a holokauszt emléknap alkalmából a városba hozta a filmet. A civil szervezet megvásárolta a jegyeket, emiatt láthatták az érdeklődők térítésmentesen a dokumentumfilmet. 

Matyéka István hozzátette: kicsit csalódottak amiatt, hogy az iskolákat nem sikerült mozgósítani a vetítésre, pedig megkeresték ezzel kapcsolatban a tankerületet, több időpontot is felajánlva. Remélik, hogy egy másik alkalommal a fiatalabb korosztályoknak is lesz lehetőségük megtekinteni a művet, hiszen különösen fontos, hogy a diákok bővíthessék ismereteiket, és ne merüljön a feledés homályába a történelem egyik legsötéteb korszaka.

A dokumentumfilm Anne Frank naplóját alapul véve mutat be párhuzamos sorsokat, történeteket: olyan holokauszt túlélők (és családtagjaik) szólalnak meg a filmben, akiket Anne Frankhoz hasonlóan szintén kamaszkorukban gettósítottak, majd deportáltak, és vittek valamelyik koncentrációs táborba. A film főleg a gyermekáldozatokra hívja fel a figyelmet: Auschwitzba például 230 ezer gyermeket deportáltak, akik közül mindössze 700 élte túl a kínszenvedéseket. Az éneklés, versmondás, rajzolás és a játék (még ha az olykor a fejtetűkkel történik is!) segítette többek között az életben maradást. Anne Frank egy másik táborban, Bergen-Belsenben veszítette életét 15 éves korában, tífuszban. (Két héttel később a brit hadsereg felszabadította a lágert.)

A film három szálon fut: látjuk Anne Frank és családja egykori búvóhelyét, ahol a napló íródott. Itt Helen Mirren Oscar-díjas színész olvassa fel Anne emlékeit. A másik síkon egy mostani kamaszlány utazásait követhetjük nyomon, aki azokra a helyekre látogat el, ahová a Frank családot végül elhurcolták. Mindezt posztolja is a közösségi oldalra, hogy minél több kortárshoz eljuttassa gondolatait. A harmadik szál pedig a túlélőké, vagyis azoké az immár 90 év körüli nőké, akiknek sikerült életben maradniuk. És ezáltal emlékeztetni az utókort a borzalmakra.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK