2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egyéves lett a Mindszentyneum

2023. október 25. szerda, 18:30
Szerző, fotó: Bálizs Zsuzsa
Egésznapos programsorozattal ünnepelte első születésnapját október 23-án a Mindszentyneum, mely a nap során számos programmal és ingyenes nyitvatartással várta vendégeit, akik szép számmal látogattak el a közművelődési intézménybe.

Tavaly októberben nyitotta meg kapuit Zalaegerszeg legújabb közintézménye

Egy évvel ezelőtt avatták fel az intézményt

A születésnap a pincében indult, ahol Simmer Lívia régész-muzeológus kalauzolta a Zalaegerszeg középkori látnivalói iránt érdeklődőket „Téglától templomig”. A nap érdekességeként ezúttal a ház XX. századi történelemmel kapcsolatos kiállításainak kurátorai tartottak tárlatvezetéseket: a Mindszenty életútkiállításon Nemesné dr. Kis Tímea, valamint Kovács Gergely kalauzolták a látogatókat, akik kulisszatitkokat is elárultak a zalaegerszegi plébánosból bíboros-prímás, esztergomi érsekké váló egyházfő életét bemutató kiállítás kapcsán. Kiderült például, miért került a zalaegerszegiek kifejezett kérésére ablak a kiállítótérbe, amit eredetileg a nélkül terveztek.

Minitárlat nyílt az évfordulóra

Ezt követően a második emeleti kiállítással ismerkedhetett meg a szépszámú látogató: Soós Viktor Attila egyháztörténész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja mutatta be új szemszögből a (F)Egyház – Egyházüldözés a kommunista diktatúra ideje alatt című tárlatot. Számos információt megosztott az érdeklődőkkel a Kádár-korszakban bebörtönzöttekkel kapcsolatban is. Szóba került az is, hogy az első látásra kádári nosztalgiának tűnő helyiség valójában a Világosság rezidentúra lakásbelsőjét idézi, benne például a bárszekrénnyel, ami nem röviditalok tárolására szolgált, hanem korabeli, ügynökök számára készült módszertani leírásokat tartalmazott. 

A szintén sokak által látogatott „Sisitől az Erzsébet mítoszig” elnevezésű ideiglenes tárlaton is készültek meglepetéssel a múzeum munkatársai. A Múzeumok Éjszakájához hasonlóan ezúttal is az ELTE szombathelyi karának történészhallgatója, Varga Vivien bújt Wittelsbach Erzsébet korabeli öltözékébe (egyúttal bőrébe), és kalauzolta a látogatókat a hazánkban oly népszerű királyné életútját bemutató kiállításon. Kitérve a vele kapcsolatos érdekességekre – például arra, hogy hosszú hajának órákig tartó fésülése közben hasznosította az időt arra, hogy nyelveket – magyart, franciát, később újgörögöt – tanuljon. Vivien anekdotái segítségével fény derült Deák Ferenchez fűződő kapcsolatára is. A tárlat mindezeken túl, fontos hangsúlyt helyez Sisi személyiségének és hobbijainak bemutatására és az Erzsébet kultusz tovább élésére is.

Kovács Gergely a Mindszenty életét bemutató tárlaton fogadta a vendégeket

Söjtör híres szülöttéről a héten még egyszer hallhatnak az érdeklődők: a Múzeumok őszi fesztiváljának keretein belül „A haza bölcsétől a kiszolgált altisztig” címmel dr. Csorba László történész mutatja be a kiegyezés fő tárgyalójának pályáját, némi humort sem nélkülözve. 

A nap során megnyílt a kifejezetten a fiatal célcsoportot megcélzó Mindszenty #Életkapuk interaktív kiállítás is, melyen a QR-kódok segítségével megfejthető egy kvízjáték, amivel aztán a szabadulószobába is lehet jegyet nyerni.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK