2024.04.27., szombat - ZitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Elnökválasztás és közgyűlés

2023. május 24. szerda, 11:47
Szerző: -pet-; Fotó: ZalaMédia archív
Újabb öt évre dr. Gyimesi Endrét választotta elnöknek a Pannon Írók Társasága. A Pannon Tükör folyóiratot kiadó egyesület a napokban tartotta éves közgyűlését, ahol a 2022-es esztendőt is értékelték.

     Évet értékelt a Pannon Írók Társasága

Bubits Tünde, a lap főszerkesztője beszámolójában többek között elmondta: mindig az volt a szerkesztőség törekvése, hogy egy kiegyensúlyozott, szakmailag hiteles, értékorientált lappal szolgáljon. Ennek köszönhető, hogy ma már országosan elismert folyóirat lett a Pannon Tükör, amelyben nem csak zalai szerzők írnak. Egy olyan nyitott szemléletű, minden újdonságra reagáló orgánummá vált, amely zalai műhelyként továbbra is a Pannon régió szellemi értékeinek megőrzését és országos bemutatását tartja feladatának – fogalmazott.

Gyimesi Endre, Bubits Tünde és Nagygéci Kovács József online-főszerkesztő egy korábbi lapszám-bemutatón (Forrás: ZalaMédia archív; Fotó: Pánczél Petra)

A lap 2022-ben hatszor jelent meg, 500 példányban. A lapszám-bemutatókhoz több esetben kötetbemutatók is kapcsolódtak. A periodika életében komoly szerepet tölt be a Pannon Pódium sorozat; ezek a programok segítették közelebb vinni a lapban bemutatott kulturális értékeket az olvasókhoz. A folyóirat részt vett különböző fesztiválokon (Margó, Ördögkatlan), az online változat (pannontukor.hu) pedig új elemekkel bővült: a Pannon Kamera és Pannon Hang oldalon felvételeket és podcastokat nézhet, hallgathat az odalátogató. Ezenkívül az egyes lapszámok esztétikus, lapozható verzióban kerülnek fel az online archívumba.

A 25 éves lap díjat is alapított. Minden évben három olyan szerző kapja az elismerést, aki régóta kötődik a laphoz, és az adott évben írása jelent meg. 2022-ben Cséby Géza, Szeifert Natália és Béres Katalin érdemelte ki Németh János-kerámiáját, illetve a pénzdíjat.

A 2022-es kiadványok

A főszerkesztő a 2023-as tervekkel kapcsolatban elmondta: a legfontosabb, hogy a nyomtatott lap idén is hat alkalommal megjelenjen. Az anyagi hátteret a zalaegerszegi önkormányzat támogatása biztosítja, de Nagykanizsa városa is hozzájárul a megjelenéshez. Ennek ellenére a megemelkedett nyomdaköltség miatt a lapszám formátuma kisebb lett (A/5-ös méret). Ez pedig azt is jelenti, hogy lapszámonként nem tudnak 30 szerzőtől írást közölni. Körülbelül 12 főre csökken az egy-egy lapszámban publikálók száma. Örömteli viszont, hogy 2022-ben támogatást nyertek lemezkiadásra, mely az idei évben realizálódott. Csengey Dénes-Cseh Tamás eddig kiadatlan dalaiból Másnap címmel készült egy előadás, melynek hangzó anyagát Beck Zoltán és Szűcs Krisztián játszották fel. A vinyl-lemez bemutatója júniusban lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban. 

A közgyűlésen újabb öt évre dr. Gyimesi Endre történészt, volt polgármestert választották meg a Pannon Írók Társasága elnökének, aki ezzel a második ciklusát kezdi az egyesület élén. 
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK