2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gyarapodott a múzeum képzőművészeti gyűjteménye

2017. január 18. szerda, 18:35
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Új műtárgyakkal gyarapodott a Göcseji Múzeum képzőművészeti gyűjteménye. A részletekről dr. Kostyál László művészettörténész, az intézmény igazgatóhelyettese sajtótájékoztató keretében számolt be.

Pataky Andor (1891-1945) türjei festő- és grafikusművész egy kisplasztikáját és Léránt Zoltán (1902-1936) zalaegerszegi festőművész öt darab akvarelljét vásárolta meg a múzeum. Az intézmény tulajdonába került ezenkívül Gácsi Mihály – 1987-ben elhunyt grafikusművész – bronzba öntött halotti maszkjai is, melyet Szabolcs Péter szobrászművész készített.

Kostyál László a Juhász című kisplasztikával

Öt akvarell, két kisplasztika

Kostyál László elmondta: nagyon örülnek az alkotásoknak, annál is inkább, mert a múzeum célja, hogy folyamatosan gyarapítsa gyűjteményét olyan művekkel, melyek zalai, vagy Zalához kötődő művészektől származnak. Pataky Andor és Léránt Zoltán neve ráadásul kevéssé ismert. Patakytól nagyon csekély számú műalkotás forog közkézen, és a fiatalon elhunyt Léránt neve is elfelejtődött a városban. Annak ellenére, hogy a húszas években megszállottan járta a várost és környékét, hogy megfesse annak jellegzetességeit. Egyik ilyen téli útja során kapott tüdőgyulladást, amelybe nem sokkal később bele is halt, az amúgy is betegséggel küzdő, mindössze 34 éves alkotó. Akvarell technikával készült festményei még főiskolás korában többször is szerepeltek a Nemzeti Szalonban.

Gácsi Mihály halotti maszkja (Szabolcs Péter alkotása)

Ez utóbbi országos tárlat-sorozaton Pataky Andor is jó párszor részt vett a húszas években; röpke két év alatt nyolc kiállításon szerepeltek grafikái a türjei alkotónak. 1922-től kerámiákat (színes fajance munkákat) készített elsősorban. Ez utóbbiakból került most a Göcseji Múzeum tulajdonába a Juhász című kisplasztika. A szobor érdekessége, hogy az 1926-os Zalai Évkönyvben megjelent egy fotó, mely a művészt ábrázolja alkotásai körében, egy a mai városi Díszteremben megrendezett tárlaton. A fényképen pedig szerepel ez a kisplasztika is.

2016-ban került a múzeumba Szabolcs Péter szobrászművész jóvoltából az a bronz halotti maszk, mely Gácsi Mihály Zalaegerszegen élő grafikusművészről készült 1987. februárjában bekövetkezett halálakor. A művészettörténész szerint ez a mű ritkaságnak számít, egyrészt mert nem gyakran kerül efféle ábrázolás a múzeum tulajdonába, másrészt pedig, mert tavaly Gácsi születésének kilencvenedik, idén pedig halálának harmincadik évfordulójára emlékezünk.

Öt festmény is a múzeum tulajdonába került

Kostyál László elárulta: májusban nyílik majd meg a Göcseji Múzeumban az a tárlat, ami a legújabb szerzeményeket mutatja be. A kiállításon további – többek között a két világháború között készült – alkotások is láthatóak lesznek. A 20-as, 30-s években ugyanis pezsgő képzőművészeti élet zajlott a megyében, amit az újabb és újabb frissen előkerült alkotások is alátámasztanak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK