2024.03.28., csütörtök - Gedeon, JohannaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Jubiláló könyvtári alapítványok

2018. november 22. csütörtök, 16:40
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A rendszerváltozás időszakának társadalmi változásai, és a politikai viszonyok „enyhülése” hívta életre azt két, könyvtári tevékenységhez kapcsolódó alapítványt, melyek idén kerek évfordulójukat ünneplik.

A Könyvtárpártoló Alapítvány harmincadik-, a József Attila Városi Könyvtár (JAVK) Olvasóinkért Könyvtári Alapítvány pedig huszadik születésnapját ünnepeli idén. A jeles évforduló alkalmából a civil szervezetek tagjait és a könyvtárosokat a József Attila-tagkönyvtárban várták egy baráti összejövetelre. A rendezvényen részt vett többek között Tolvaj Márta alpolgármester, valamint a jubiláló alapítványok kuratóriumának elnökei: dr. Vértényi Jenő és Bogár Imre.

Kapcsolat a szakmai és az olvasók között

Az alapítványok elnökei (középen) elismerésben is részesültek

Az alpolgármester köszöntőjében kiemelte: a város kultúrájáért tenni akarók már évtizedekkel ezelőtt felismerték, hogy a kultúraközvetítés nemcsak az intézmények feladata. A civil szervezetek ugyanis gyakran sokkal hatékonyabb munkát végeznek e téren. Ezt bizonyítja a két alapítvány története is. Az elmúlt évtizedekben számos olvasást népszerűsítő programot szerveztek, de más – felnőtteknek és gyerekeknek is szóló – kulturális események is kötődnek a nevükhöz. Működésük során szakmai, baráti kapcsolatok szövődtek könyvtárosok és civilek között.

A Könyvtárpártoló Alapítvány elmúlt harminc évéről Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója szólt. Mint mondta: az 1980-as évek végén már volt lehetőség a tanácsrendszer szabta szigorú keretekből kilépni. Sorra alakultak az alulról szerveződő társadalmi csoportok, s ekkor kezdett a közszféra és a civil szféra kapcsolatokat kiépíteni egymással. Ebben a közegben jött létre Baranyai György lelkes szervezőmunkájának következtében, a megyei könyvtár pártolóinak köre. A civil szervezetet 1988 tavaszán hivatalosan is bejegyezték. Az alapítvány azóta nemcsak számos programot szervezett, hanem több kiadvány megjelenését is segítette.

Az igazgató felelevenítette többek között a Harmadik évezred küszöbén – Megközelítések „A közös Európai Ház”-hoz című, 1989-ben megjelent tanulmánykötetet, amit Baranyai György szerkesztett. A Könyvtárpártoló Alapítvány kiadásában megjelent könyv szerzői között ott találjuk többek között Pozsgai Imrét, Horn Gyulát, Nádas Pétert, Csengey Dénest is. A kiadvány eljutott az MSZMP utolsó kongresszusára is, ahol nagyon sokan vásároltak belőle, és mindenki csodálkozott, hogy egy zalaegerszegi könyvtárhoz kötődő alapítvány kiadásában jelent meg egy efféle munka.

Könyvtárosok más szerepben címmel nyílt tárlat

A JAVK Olvasóinkért Könyvtári Alapítvány múltját és kulturális szerepét Major Árpád, a városi könyvtár egykori igazgatója, a civil szervezet megálmodója foglalta össze. Az írást távollétében Kereki Judit, a landorhegyi tagkönyvtár olvasószolgálati csoportvezetője olvasta fel. Elhangzott: az alapítvány célja már kezdettől az volt, hogy gondozzák az állományt, segítség a könyvtár technikai fejlesztését, pályázati források után nézzenek, és kapcsolatot ápoljanak az olvasókkal.

Az évforduló alkalmából „Könyvtárosok más szerepben” címmel egy fotókból és különféle kézműves alkotásokból álló kiállítás is nyílt a helyszínen. A tárgyakat a könyvtár munkatársai készítették. Kiss Gábor ezzel kapcsolatban elmondta: a rendezvény és a kiállítás jó alkalom arra, hogy árnyalják kicsit a könyvtárosokról kialakult nem túl kedvező („rosszul öltözött, szigorú vénkisasszony”) képet. Azt szeretnék bemutatni, hogy a könyvtárosok sokoldalúan képzett kulturális szakemberek. Ha kell kiadványt szerkesztenek, ha kell programokat szerveznek, gyermekfoglalkozást tartanak, vagy zenélnek (mint a jubileum alkalmából az Alkotó Pihent formáció). Vagy éppen különféle dekorációs- és ajándéktárgyakat készítenek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK