2024.04.30., kedd - Katalin, KittiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Keresztury Dezső emlékév színes programokkal

2024. április 15. hétfő, 19:51
Szerző, fotó: Pánczél Petra
120 éve született Zalaegerszegen Keresztury Dezső költő, akadémikus. A jeles évforduló alkalmából a nevét viselő emlékbizottság, valamint a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár emlékévet hirdetett. A programsorozat részleteiről a városházán tartottak sajtótájékoztatót a szervezők.

120 éve Zalaegerszegen született a költő, tudós, akadémikus

Balaicz Zoltán polgármester bevezetésképpen elmondta: Keresztury Dezső ugyan aktív éveit nem itt töltötte, ám nagyon jó kapcsolatot ápolt a szülővárosával és egykori iskolájával, a Zrínyi Miklós Gimnáziummal. Élete utolsó évtizedeiben egyre fontosabb szerepet töltött be a város közéletében. 1996-ban halt meg, azóta igyekeznek ápolni mindazt a szellemi és tárgyi örökséget, ami a tudós, költő után maradt. A polgármester úgy látja, hogy a 120. évfordulóra egy színvonalas, egész évet átfogó programsorozat állt össze, mellyel minden korosztályt szeretnének megszólítani. Jelezte továbbá, hogy sikerült forrást biztosítani az idei költségvetésben a jánkahegyi Keresztury-ház felújítására. A Mártírok utcai szülőházán található dombormű (mely Németh János keramikusművész alkotása) pedig éjszakai megvilágítást kap.

A sajtótájékoztatón dr. Gyimesi Endre, a Keresztury Emlékbizottság elnöke a szervezet múltját és eddigi eredményeit ismertette. Többek között elhangzott: még Keresztury Dezső életében, 1992-ben alakult meg a nevét viselő kuratórium, mely feladatául tűzte ki a költő tárgyi és szellemi értékeinek megőrzését. Az akadémikus halála után a kuratórium emlékbizottsággá alakult, és a feladatkör a hagyatékgondozással, ismeretterjesztéssel bővült. Az elmúlt harminckét évben több könyv látott napvilágot, a Városi Művelődési Központ felvette Keresztury nevét, emellett szobrot avatták a volt Centrum téren, szülőházát pedig dombormű díszíti. Emlékére tízévente tudományos üléseket szerveznek, 2018-ban pedig Keresztury-emlékérmet is alapítottak irodalomtudósok számára. Örömteli, hogy a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár és a Zrínyi-gimnázium is kiemelt feladatának tekinti emlékének megőrzését. De az is, hogy az örökösökkel és a Kereszturyhoz kötődő fővárosi intézményekkel jó kapcsolatot ápol a város.

Az emlékév programjairól Tóth Renáta könyvtárigazgató szólt. Kiemelte, hogy az egész éven át tartó eseménysorozat mottójául egy Keresztury idézetet választottak: „Otthoni táj, emléked, mint vér jár a szívemben”. A jubileumi év egyik nem titkolt célja az, hogy a fiatalok is megismerjék Keresztury Dezső munkásságát. Ennek érdekében többek között két pályázatot hirdettek. Az egyik egy diákoknak szóló versillusztrációs pályázat, a másik pedig egy 25 év alatti zeneszerzőknek szóló zenei pályázat. Az évforduló kapcsán arculattervezésre is sor került: logó, roll-up, toll és notesz is hirdeti a jeles dátumot. Április 29-én Keresztury virrasztással folytatódik a rendezvénysorozat. A József Attila Városi Tagkönyvtárban előadások, visszaemlékezések színesítik az esti programot. 

Keresztury Dezső (Forrás: Wikipédia)

Az emlékév fő eseményeire szeptemberben kerül sor, hiszen ebben a hónapban született Keresztruy Dezső. Többek között koszorúzásokkal, kiállításokkal, tudományos konferenciákkal, továbbá riportfilmmel idézik meg munkásságát. A VMK épületén pedig Keresztury domborművet is avatnak. Az emlékévhez csatlakozik többek között Buzási Ádám örökös, a budapesti Eötvös Collegium, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság, az Országos Széchenyi Könyvtár, a Magyar Tudományos Akadémia, valamint a balatonfüredi és a nemesgulácsi önkormányzat.

Kiss Gábor főkönyvtáros hozzátette: szeretnék, ha Kereszturyról nem csak egy szobor jutna eszünkbe, ezért az a cél, hogy élővé varázsolják azt a páratlan szellemi örökséget, amit ránk hagyott. Keresztury egy márkanév, részben mert az 1970-es években nevét adta a városmarketing filmhez. De ezen kívül is jó hírét vitte szülővárosának. A helyi művészekkel, tanárokkal, városvezetőkkel pedig baráti kapcsolatot alakított ki, támogatta, inspirálta őket.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK