2024.04.28., vasárnap - ValériaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kétnapos szakmai fórum a közösségi múzeumokról

2024. február 27. kedd, 17:43
Szerző, fotó: Pánczél Petra
Közösségi múzeum a gyakorlatban címmel kétnapos nemzetközi szakmai műhelyt rendeztek a nagykanizsai Thúry György Múzeumban és a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának belvárosi intézményeiben.

Nagykanizsán és Zalaegerszegen tanácskoztak

A szakmai találkozó a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum programsorozatának részeként, a Nemzeti Művelődési Intézet Petőfi Kulturális Programjának keretében valósult meg. Támogató a Kulturális és Innovációs Minisztérium volt.

A résztvevők egy csoportja

A zalaegerszegi találkozó előadásainak a Mindszentyneum adott helyet, ahol Csengei Ágota tagintézményvezető és Havasi Bálint főigazgató – mint a rendezvény házigazdái – fogadták a résztvevőket. Havasi Bálint lapunk érdeklődésére elmondta: a cél az, hogy ne csak beszéljenek a közösségi múzeum elméleti lehetőségeiről, hanem a workshopok keretein belül néhány jó gyakorlatot is megismerhessenek a vendégek. Főleg Zala megye múzeumaiból érkeztek kollégák, de Somogyból és Vasból is. Sőt, horvátországi muzeológusok (a Muses horvát kulturális szervezet tagjai) is ellátogattak a kétnapos eseményre, hiszen a határon túli kapcsolatok fontosak az intézmények számára.

Havasi Bálint

A szakmai tanácskozás egyik kulcseleme a közösségi múzeum gondolata, melynek lényege, hogy minél több embert, civil szervezetet, társintézményt, vállalkozást bevonjanak a múzeumok programjaiba, vagy a kutatómunkába. A zalaegerszegi előadássorozaton ezen belül szóba került a zalai pálos kutatásokhoz kapcsolódó közösségi régészeti program. Valamint a régészeti feltárásokat kísérő önkéntes munka. A Göcseji Múzeum munkáját évek óta segítő fémkeresősök közül Papp László tartott előadást.

Az eseményen a zalaegerszegi önkormányzat részéről köszöntőt mondott Bali Zoltán alpolgármester, aki többek között a múzeumok közösségformáló erejére és az intézményekben zajló helytörténeti kutatások fontosságára hívta fel a figyelmet.

Délután a szakmai nap tárlatvezetésekkel folytatódott. A vendégek a Mindszentyneum kiállításait és közösségépítő programjait, valamint a Göcseji Múzeum „Nőnek lenni akkor…” című időszaki tárlatát tekintették meg. Zárásként pedig a nemzetközi együttműködési lehetőségekről rendeztek fórumot.  
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK