2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kitüntetés a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárnak

2021. január 24. vasárnap, 19:03
Szerző: -pet-; Fotó: DFMK
A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár elnyerte a Minősített Könyvtár címet. A cím átadására január 22-én, vagyis a Magyar Kultúra Napján került sor. A járvány miatt azonban csak az EMMI által szervezett online ünnepség keretében lehetett nyomon követni az eseményt - tájékoztatta lapunkat Tóth Renáta igazgatóhelyettes.

Minősített könyvtár címet kaptak

A díjat dr. Kásler Miklós miniszter adományozta az intézménynek. Az oklevél szövege szerint a zalaegerszegi megyei könyvtár a TQM szemléletű 
minőségmenedzsment eszközeinek és módszereinek kiemelkedő színvonalú alkalmazásáért kapta az elismerést. A Minősített Könyvtár címet 2021-2025 között jogosultak használni.
A díjazottat levélben üdvözölte Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is, aki úgy fogalmazott: ezekben a nehéz időkben bebizonyosodott, hogy a kultúrának nem csupán szórakoztató, de léleknemesítő, gyógyító, a nehézségeken átsegítő szerepe is van az emberek életében. A könyvtár helytállt a nehéz időkben, és a kimagasló szakmai munka mellett képesek voltak olyan hozzáadott értéket is felmutatni, melyek jövőformáló erővel bírnak.

Nitsch Erzsébet, Kiss Gábor és Tóth Renáta intézményvezetők az elismerést igazoló tanusítvánnyal és kísérőlevéllel (Fotó: DFMK)

A Könyvtári Intézet honlapján található leírás szerint a teljes körű minőségirányítás, a Total Quality Management (TQM) kialakulásának története az 1920-as években egyrészt Japán néhány gyárában, másrészt az Egyesült Államok Haditengerészetének Repüléstechnikai Parancsnokságán kezdődött különböző szervezési, hatékonysági munkálatokkal. A kezdeti lépések akkor váltak egy későbbi minőségi szemlélet, a TQM filozófia alapjává - a vevő és a termék közötti kapcsolat újfajta megközelítésének kiindulópontjává - amikor az elkötelezett szakemberek felismerték, hogy ez a filozófia minden szektorra kiterjeszthető és a haszna visszahat az egész társadalomra. A TQM az ipari területről elég hamar megjelent a közszolgálatban, az oktatásban és az információs ágazatban.

A TQM-et a könyvtári és információs szektorban az 1990-es évektől már az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is oktatták, az egyetemeken folyó menedzsment-képzés keretében. A könyvtári világban 1990-ben vezették be a TQM-et az Egyesült Államokban, majd 1993-ban Nagy-Britanniában is. A könyvtári minőségügy hazai kialakításában jelentős szerepe volt a Könyvtári és Informatikai Kamarának (KIK). A KIK 1990-ben történt megalakulása óta fontos céljának tartotta, hogy a könyvtárak meghatározó intézmények legyenek a társadalom életében és új szerepben jelenjenek meg a társadalmi, gazdasági, politikai térben. Ehhez szükség volt a könyvtárak szervezetének, irányításának, társadalmi kapcsolatainak, azaz szerepének a megújítására. A kilencvenes évektől napjainkig számos tréninget, továbbképzést szerveztek a könyvtárak számára a TQM szellemiségében, a 2000-es évek elejétől pedig akkreditált képzések zajlanak. Ezeken többek között a minőségmenedzsment általános kérdéseit, a TQM alapelveit és eszközeit, valamint a változások hatékony menedzselésének és a stratégiai tervezésnek a lehetőségeit járják körül.

A 2011 óta létező "Minősített Könyvtár cím" pályázat célja többek között az, hogy a könyvtárak a TQM irányítási rendszert beépítsék a mindennapi tevékenységeikbe, és legfőképpen a partnerközpontúság által jobb pozíciókat érjenek el a társadalomban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK