2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Közösségi élmény és tudományos munka

2024. január 29. hétfő, 18:36
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Tudományos kutatás, tudásátadás, közösségi élmény és sokszínű programkínálat; nagy vonalakban ezek a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának ez évi célkitűzései. A részletekről a Göcseji Múzeumban tartottak sajtótájékoztatót az igazgatóság alá tartozó tagintézmények vezetői.

Sajtótájékoztató a zalaegerszegi múzeumok programjairól

Az eseményen a fenntartó részéről köszöntőt mondott Horváth Gábor, a humánigazgatási csoport osztályvezető-helyettese, kiemelve a város múzeumaiban zajló magas színvonalú szakmai munkát.

A sajtótájékoztatón Havasi Bálint főigazgató elmondta: az intézményben továbbra is nagy hangsúlyt kap a közösségi múzeum fogalma. Szeretnék idén elnyerni a közösségi múzeum címet. A téma kapcsán ebben a hónapban lesz egy kétnapos szakmai találkozó is: február 26-án a nagykanizsai Thúry György Múzeumban, 27-én pedig a Göcseji Múzeumban szerveznek műhelynapot a közösségi múzeumokról. Számos hazai és nemzetközi jó gyakorlatot bemutatva a kollégáknak. A főigazgató arról is beszámolt, hogy a közösségi régészet jegyében júniusban egy pálos kiállítás nyílik a Göcseji Múzeumban Fehér barátok címmel. A tárlat a magyar pálos rend történetét, és a legfrissebb régészeti kutatások eredményeit mutatja be a látogatóknak. Szintén a közösségi régészet jegyében idén is részt vesznek az Örvényesvölgyi Fesztiválon. Fenékpusztán pedig folytatódnak a régészeti feltárások a lipcsei Kelet-Európai Kutatóintézettel és a Balatoni Múzeummal közösen.

A Göcseji Múzeum további tudományos munkáját dr. Kostyál László igazgatóhelyettes, művészettörténész ismertette. Mint mondta, márciusban a múzeumalapító Szentmihályi Imre születésének 100. évfordulója alkalmából konferenciát rendeznek. Májusban a Zala Vármegyei Levéltárral közösen szerveznek szakmai napot a zalaegerszegi szabadidőeltöltés és társasági élet múltjával kapcsolatban. Ősszel pedig a szőlő- és borkultúra kerül terítékre. Lesznek képzőművészeti tárlatok is: idén 70 éves Budaházi Tibor festőművész, akinek ősszel jubileumi kiállítása nyílik. Készülnek továbbá kiadványokkal is: a Zalai Múzeum sorozat új kötettel jelentkezik. dr. Vándor László régésznek Egervár történetéről jelenik meg könyve, ezenkívül előkészületben van Megyeri Anna történész-muzeológus Zalaegerszeg 20. század eleji lakókultúráját bemutató kötete.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott Novák Fanni, a Göcseji Múzeum új múzeumpedagógusa. Többek között elmondta, hogy a jövőben a gyerekeket egy fülesbagoly-figura kalauzolja majd a múzeumban, aki a foglalkozások „arca” is lesz egyúttal.

Csengei Ágota tagintézmény-vezető a Mindszentyneum programjairól számolt be. A napokban véget ér a Sisi-kiállítás, mely több mint 3000 látogatót vonzott. Február közepén már egy új időszaki kiállítással készülnek. „Rejtélyek, sorsok, múmiák” címmel a váci Fehérek Templomában megtalált múmiákat, valamint a hozzájuk kapcsolódó kegytárgyakat mutatják be. Az országos vándorkiállítás a Magyar Természettudományi Múzeum és a váci Tragor Ignác Múzeum jóvoltából érkezik Zalaegerszegre. Folytatódnak a Mindszentyneum tematikus programjai, rendhagyó tárlatvezetései, előadásai és családi programjai is. Február 7-én „Mindszenty (i)gazsága” címmel rendeznek vitaestet, 23-án Eperjes Károly színművész tart szubjektív tárlatvezetést. Ősszel IV. Károly boldoggá avatása kapcsán nyílik időszaki kiállítás.

A Göcseji Falumúzeum kínálatát Varju András tagintézmény-vezető ismertette. A programok az értékmegőrzés (hagyományos nagyrendezvények), a megújulás (új, kisebb volumenű programok, témanapok, séták, orgonakoncertek) és a high tech jegyében telnek. Utóbbi talán furcsa egy skanzen esetében, de a digitális technikát muszáj megjeleníteniük a látogatók előtt. Ennek segítségével szeretnének például több siket és nagyothalló látogatót bevonzani, hogy számukra is élményszerűvé tegyék a falumúzeum rendezvényeit. De egy határon átnyúló Interreg-projekt is segít megválaszolni azt a kérdést, hogy a 21. századi technikának hol van a helye egy szabadtéri gyűjteményben.

Havasi Bálint arról is beszámolt, hogy hamarosan megújul és egységes lesz a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága alá tartozó intézmények honalapja. Szeretnék az online jegyértékesítést is fejleszteni az új felületen. Bővítenék a kombinált bérletet is; jelenleg a Göcseji Múzeum és a Mindszentyneum kiállításai tekinthetők meg kedvezményesen ezzel a belépővel, de a jövőben a skanzent is bevonnák ebbe a körbe. A tagintézmények természetesen készülnek a Múzeumok Éjszakájára is. Ennek, és a többi rendezvénynek a részleteiről az intézmények Facebook-oldalain és a honlapon lehet tájékozódni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK