2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megnyílt a „Zalaegerszeg őskora" című virtuális kiállítás

2022. május 21. szombat, 12:27
Közlemény
Címkék:
A „Zalaegerszeg őskora” című virtuális kiállítás 2022. május 20-án, a Göcseji Múzeum „Elődeink élete” című új állandó várostörténeti kiállításának 2022. május 14-i megnyitása után vált elérhetővé az online térben a Göcseji Múzeum honlapján keresztül.

 Pályázati beszámoló a „Zalaegerszeg őskora című virtuális kiállítás megvalósítása a Göcseji Múzeum honlapján” című pályázathoz

(Pályázati azonosító: 204106/02370)

Az „Elődeink élete” című kiállítás Zalaegerszeg első írásos említésétől kezdve napjainkig vezeti végig a látogatót Zalaegerszeg történetén. Virtuális kiállításunk nem titkolt célja, hogy a látogató a megyeszékhely történetének azon időszakát is megismerje, amiről nem tanúskodnak írott források és csak a régészet az „ásó tudományának” segítségével ismerhető meg. Így a valós és az online kiállítás jól kiegészíti egymást, szélesebb időtávban mutatja be Zalaegerszeg történetét. Kiállításunk alapötletét a COVID járvány alatt a Göcseji Múzeum YouTube csatornáján elindult és nagy népszerűségnek örvendő „Múzeumi találkozások ONLINE” sorozat régészeti részeivel kapcsolatos visszajelzések inspirálták: Nézőink szerettek volna egy olyan állandó tárlatot, ahol az előadásokban látható régészeti leleteket online megtekinthetik.

A virtuális tárlatot online séta formájában tettük elérhetővé a látogatók számára. A Göcseji Múzeum felújítása miatt az intézmény valós fizikai tereit nem tudtuk digitálisan leképezni ezért egy virtuális kiállítóteret építettünk fel 3DVista programmal szakmai partnereink az ICETEAM Kft és Futó Zsolt segítségével. Az így elkészített fotórealisztikus tér és CAD elemek segítségével egy körbejárható, forgatható térhatású látványkép, modell készült, mely a virtuális kiállítás alapját képezte. A kiállítás tartalmi elemeit ebben a virtuális térben helyeztük el. 

A virtuális kiállítás az őskor fő korszakai (paleolitikum, neolitikum, rézkor, bronzkor, vaskor) köré csoportosítva szabadon bejárható és megismerhető a város története Kr.e. 35000-től a római hódítás időszakáig. A virtuális tárlatban ún. hotspot (csatlakozási) pontokat helyeztünk el. Az egyes témaegységeknél tájékozódhatunk a régészeti korszakok általános jellemzőiről majd az adott régészeti leletre kattintva az adott ponthoz kapcsolódó képi, szöveges, videó, 3D információkat jeleníthet meg az érdeklődő. A 3D virtuális tartalmaknál a műtárgyak körbe forgathatók, több oldalról megtekinthetők.

Az online tárlatban több mint 50 hotspotot alakítottunk ki. A tárlat nézőinek célcsoportja széles spektrumot ölel fel. Reményeink szerint mind a szakmai, mind a nagyközönség megtalálja az érdeklődésére számot tartó információkat. Az online tárlatot a múzeum felhasználja múzeumpedagógiai foglalkozásai során is. Terveink szerint 2024.07.01-ig 9000 megtekintést ér el a kiállítás. 

A virtuális tárlat két szakmai kurátora Simmer Lívia régész-főmuzeológus és Havasi Bálint régész-főmuzeológus voltak.

 

A tárlat az alábbi linken tekinthető meg:

https://iceteam-design.hu/gocsejimuzeum/

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK