2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Modern kölcsönzőrész, felolvasógép, régi bakelitek

2019. augusztus 12. hétfő, 21:04
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Új padlózat, esztétikus internethasználati hely és átláthatóbb, új elrendezésű polcok várják az olvasókat a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár kölcsönzőrészében. A Deák téri épület egyik központi helyisége a nyár folyamán újult meg.

A részletekről Kiss Gábor igazgató tájékoztatta lapunkat, aki érdeklődésünkre felidézte, hogy tavaly egy Európai Uniós pályázatnak köszönhetően teljesen átalakult a könyvtár olvasóterme, majd a felső szint is. A projekt részeként pedig a kölcsönzőrész mennyezete és világítása is korszerűsödött. A forrásból azonban az itteni padlózat cseréjére már nem volt lehetőségük. Idén az önkormányzat 2,5 millió forintos támogatásából, és némi saját forrásból viszont folytatni tudták a rekonstrukciót. Így augusztus 1-től egy megszépült kölcsönzőrészleg fogadja a betérőket.

Felújítások és kuriózumok a megyei könyvtárban

- Több mint 300 négyzetméteren cseréltük ki a régi, 1985-ből származó műpadlót, ami már nemcsak megkopott, hanem töredezetté és balesetveszélyessé is vált – fogalmazott az igazgató. Mivel a felújítás miatt mindent ki kellett pakolni a helyiségből, ez jó alkalom volt arra, hogy korszerűsítsük és átszervezzük a könyvállományt. A betérőket egy újfajta tematikus elrendezés fogadja: előre kerültek ugyanis azok a polcok, melyeken a kedveltebb, népszerűbb könyvek találhatók. Az olvasók mostantól a romantikus irodalommal, a krimikkel és a tudományos-fantasztikus könyvekkel találkozhatnak először.

Megújult a kölcsönzőrész és komfortosabb munkaállomásokat is kialakítottak

Hozzátette: eltűnt a kölcsönzőrész közepén futó régi internetszolgáltató sor is. Ehelyett új munkaállomások; esztétikusabb és intimebb boxok kerültek kialakításra. Modernizálták a tájékoztatósarkot is, ahová most kikerülhetett a vakok és gyengénlátók számára korábban vásárolt felolvasógép. 
Az igazgató örömtelinek látja, hogy ezzel a padlófelújítással tulajdonképpen újragondolhatták az egész kölcsönzőrész funkcióját és küllemét. Most egy sokkal barátságosabb, átláthatóbb és szebb tér fogadja az olvasókat, ami teljesen passzol a tavaly átalakított egykori olvasóterem dizájnjához is.

Kiss Gábor elmondta: ez utóbbi helyen jött létre a könyvtár zenei klubja. Itt helyezték el a jórészt régi hanglemezekből álló zenei gyűjteményt, melyekben kuriózumok is találhatók. 

- A zenei könyvtár az egyik büszkeségünk, hiszen mind az előadókra, mind magukra a zeneművekre nézve vannak itt komoly ritkaságok. Megtalálható a polcon Bartók műveinek komplett, több részes kiadása. De olyan érdekességeket is említhetek, mint például Csajkovszkij Hattyúk tava című balettműve; egyenesen a szovjet rádió szimfonikus zenekarának prezentálásában. Főleg komolyzenei bakelitekből áll a gyűjtemény, de azért más műfajú és típusú zenei kiadványok is találhatók. Tisztában vagyunk vele, hogy a régi hanglemezeknek nagy reneszánsza van manapság, ezért a jelenlegi állományt már nem selejtezzük tovább. Megőrizzük a ritkaságokat. Szerencsére van olyan zenelejátszónk, amivel meg tudjuk szólaltatni a bakeliteket, de gondolkodunk azon is, hogy hogyan lehetne digitalizálni a gyűjteményt.

Kuriózumok a zenei gyűjteményben

A könyvtár további terveivel kapcsolatban az igazgató kérdésünkre elmondta: bár egy külső szemlélőnek talán úgy tűnik, hogy a mostani fejlesztésekkel befejeződött az intézmény rekonstrukciója, azért akad még bőven tennivaló. Fel kell dolgozniuk például a közelmúltban hozzájuk került pedagógiai gyűjtemény könyv- és folyóiratállományát. Ezenkívül felújításra vár a könyvtárépület mélyraktára. Ezt a Deák tér alatt meghúzódó helyiséget egykor a régi kazánházból alakították ki, ami jó megoldásnak tűnt. Egy pár évvel ezelőtti vízbetörés azonban tönkretette a fal szigetelését. Az önkormányzat segítségével kiépült egy csapadékvíz-elvezető rendszer, ami megszüntette a beázást, a falon keletkező károkat viszont szeretnék mielőbb helyreállítani. 
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK