2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Romkocsma, akt-kiállítás, esti séta

2018. június 12. kedd, 18:51
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Romkocsma hangulattal várták a sajtó képviselőit a Göcseji Múzeumba, ahol az idei Múzeumok éjszakájának programjait ismertették a szervezők.

A „díszlet” nem véletlen, hiszen az átalakítás előtt álló épület kissé romos, az állandó kiállításokat már lebontották, ezért a berendezés hiányos és a falakon is kevés dekoráció maradt. Mindez éppen megfelel a manapság divatos szórakozóhelyek hangulatának. Ezért az idei Múzeumok éjszakájának egyik központi eleme a romkocsma lesz, melyet az egykori állandó kiállítás néhány helyiségéből alakítottak ki. A helyszín koncertteremként is funkcionál majd – mondta a sajtótájékoztatón Kaján Imre igazgató. Június 23-án fellép itt többek között a Tarisznyások együttes, Merics Nikolett sanzonénekes, Nagy Csaba gitáros, de slam-poetry esten is részt vehetnek az érdeklődők.

Június 23-án Múzeumok éjszakája

Ami a múzeumi éjszaka további programjait illeti: kiállítások, előadások, divatbemutató, játszóház, fotószalon és esti városi séta is várja a közönséget. A részletekről Sümeginé Horváth Anita, a múzeum közönségszervezője szólt. Bár országos szinten a programsorozat mottója az, hogy „Ami összeköt: család és kultúra”, a Göcseji Múzeum az idei estre egy saját jelmondatot hirdetett. „Mindent szabad, amit máskor soha”, vagyis olyan dolgokat is megengednek majd a látogatóknak, amiket egy közgyűjteményben normális esetben nem lehetne megtenni. Például lehet majd a falakra festeni, vagy épp a padlózatra üzeneteket írni. Szeretnék mindezzel a fiatalabb korosztályokat is megszólítani.

Az éjszakába nyúló rendezvény idején egy különleges tárlat is várja az érdeklődőket: a múzeum gyűjteményéből (szobrokból, festményekből) egy akt-kiállítás nyílik. Olyan művek kerülnek bemutatásra, amiket eddig nem láthattak még a nézők. Izgalmasnak ígérkezik a Munkácsy-iskola diákjainak kreációiból összeállított divatbemutató, Béres Katalin történész belvárosi szórakozóhelyekről szóló esti sétája, valamint Megyeri Anna történész előadása, mely a családi élet szimbolikus színtereit mutatja be.

A programkavalkádba bekapcsolódnak a társintézmények is. A hagyományokhoz híven megnyitja kapuit a Zalaegerszegi Törvényszék, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár és a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum. Az itteni eseményekről dr. Vándor Virág, a törvényszék-, dr. Pirger Csaba a ZM Főügyészség- és Sznopek Veronika, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, valamint Tóth János az olajipari múzeum igazgatója és Tóth Renáta, a megyei könyvtár olvasószolgálati csoportvezetője számolt be. Elhangzott: a törvényszéken a Nyitott Igazságügy program keretében „Megérte?” címmel bűnmegelőzési filmet vetítenek, ezenkívül rendőrségi bemutató, bűnmegelőzési- és bíróságtörténeti kiállítás és rabomobil is várja a közönséget.

A könyvtárban pedig retro-est lesz: „Nem leszek sohasem a játékszered…” címmel az 1950-es, 1960-as évek filmjeiből, zenéiből, olvasmányiból látható és hallható válogatás.

A rendezvénysorozat délután fél 5-kor indul a könyvtár programjával, az olajipari múzeumba 17 órától, a Göcseji Múzeumba 18 órától várják a látogatókat. A törvényszék kapuja pedig 18.30-kor nyílik meg a nagyközönség előtt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK