2024.04.26., péntek - ErvinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Változatos programok egy helyszínen

2023. január 17. kedd, 15:17
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A Keresztury Dezső VMK és a hozzá tartozó városi kulturális intézmények idei terveiről tartottak összevont sajtótájékoztatót a VMK Cafféban. A helyzet ezúttal rendkívüli, mert az energiaválság miatt március végéig csak az anyaintézmény – vagyis a landorhegyi VMK – illetve az Esküvőpont lehet nyitva.

 A VMK-ba költöztek a kulturális intézmények

Flaisz Gergő igazgató a furcsa körülményekkel kapcsolatban elmondta: a zárva tartó tagintézmények – így a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, az Apáczai Művelődési Központ, az Art Mozi, a Korona Szalon és a gébárti Kézművesek Háza – programjainak egy részét igyekeztek áthozni a VMK-ba. Ugyanezt tették az egyes helyszínekhez kötődő klubokkal, civil szervezetekkel is. A VMK épülete most megnövekedett létszámmal és kapacitással működik, mert a bezárt intézmények munkatársait befogadták. Sőt, március végéig a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár intézményeinek dolgozói is a landorhegyi épületbe költöztek. A zsúfoltság miatt ezért áprilisig nem tudnak kiállításokat szervezni a Gönczi Galériába sem, hiszen annak tereit is irodáknak használják.

Tóth László, Kelemen Attila, Prokné Tirner Gyöngyi, Flaisz Gergő, Bednárikné Rácz Enikő, Drávecz Szabolcs és Takács Kata a sajtótájékoztatón

Mindezek ellenére a VMK az előttünk álló negyedévre olyan programokat igyekezett összeállítani, melyek széles spektrumon mozognak, sok korosztályt érintenek, és közérdeklődésre tarthatnak számot. Egy picit minden bezárt intézmény profiljából próbáltak „átmenteni” – fogalmazott az igazgató.

A következő hetekben, hónapokban rengetek izgalmas előadással (családfakutatás, zenetörténet, párkapcsolati kérdések), koncerttel, színházi programmal várják a közönséget, de a hagyományos rendezvényeik is folytatódnak. Az intézmény ismét sikeresen szerepelt az NKA Hangfoglaló pályázatán, így tizenegy könnyűzenei koncertre is sor kerül az idei évben. Többek között fellép a Tankcsapda, Deák Bill Gyula, az Analóg Balaton, az Európa Kiadó és a Blahalouisiana is. Mindezek mellett a pünkösdi hétvégén megrendezik a városi gyermeknapot (ennek helyszíne a Vizslapark lesz), és a Prószafesztivált (mely a tavalyihoz hasonlóan a Gébárti-tó partján várja a vendégeket).

A VMK nyitva marad (ZalaMédia archív/pP)

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Keresztury VMK készül a Petőfi 200 évfordulóra is. Egy önálló színdarab létrehozására nyertek pályázati támogatást, melyet a Hevesi Sándor Színházzal közösen valósítanak meg. A darab rendezője Pénzes Csaba lesz.

Flaisz Gergő arról is tájékoztatott, hogy a közönség szokásai, főleg a jegyvásárlási szokásai nagyon megváltoztak a Covid óta. A járvány előtt már hetekkel korábban megvásárolták a jegyeket egy-egy előadásra, rendezvényre, most viszont csak az esemény előtti hetekben, napokban indul be az online-, vagy az elővételi jegyvásárlás. Ez kissé bizonytalan helyzetet eredményez az intézmény számára, hiszen nem kapnak kellő időben visszajelzést arról, hogy mekkora az érdeklődés az egyes programok iránt. Az igazgató arra buzdítja a vendégeket, hogy minél előbb váltsák meg jegyeiket a rendezvényekre, ezzel ugyanis segítik a szervezők munkáját.

Eközben a bezárt intézmények vezetői és munkatársai sem tétlenkednek. Színes, változatos programokkal készülnek az áprilisi újranyitásra. Ennek előkészületein dolgoznak a következő időszakban. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK