2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vízkeresztkor zárult a Mindszentyneum szünidei matinéja

2024. január 08. hétfő, 20:47
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Január 6-án, vízkeresztkor zárult a zalaegerszegi Mindszentyneum szünidei matinéja, melyet közel 400 résztvevő látogatott. A bő egyhetes programsorozatban a meséké volt a főszerep, de mellette szilveszteri családi kézműves foglalkozásra is volt mód.

A meséké volt a főszerep

Az újévben a Kalimpa színház kezdett a „Péter és a farkas” című zenés bábjátékkal, hangszerbemutatóval. A karácsonyi ünnepkör pedig vízkeresztkor, a kapcsolódó hagyományok felidézésével zárult Partics Edina és Hardi András néptáncosok vezetésével és három gyermekük közreműködésével. 

A család férfi tagjai alkották a regős csoportot, akik számos jókívánságot soroltak a sok-sok strófán át. Eme archaikus rítusének egyre ritkábban hangzik ma már fel, bár a Nyugat-Dunántúlon őrizték legtovább e termékenységet, bőséget és párokat összevarázsló szokást, melyért cserébe terményadományokat adtak a gazdák. 

A programon több „kiskarácsonyi” szokás szóba- és bemutatásra került. Valamint ma már kevésbé ismert eszközök is láthatók voltak. Így a harmonikaszerű technikával és gyertyával működő kiugratós csillag. Nemcsak a családfő tartott hangszerbemutatót, hanem a legidősebb fiú is, aki egy kecskedudát szólaltatott meg. 

És mivel vízkereszttel nemcsak a karácsonyi időszak ér véget, hanem kezdetét veszi a farsangi, a rendezvényt a gyerekekkel közös tánccal zárták. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK