2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az átváltozás jó téma

2022. május 12. csütörtök, 20:27
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Tavaly decemberben kezdtek verbuválódni és néhány hét alatt már felállt a csapat, mely azóta is folyamatosan bővül. A Táncmondók a Zalai Táncegyüttes új női alakulata, mely táncszínházi produkcióval készül bemutatkozni a közönségnek Takács Mária koreográfus vezetésével.

 Új csoport a Zalai Táncegyüttesben

- Ritka, hogy ilyen gyorsan, szinte az első hívó szóra feláll egy női csapat, amely technikás mozgásra és táncszínházi előadásra, illetve néptáncra vállalkozik. A szervezésben nagyon sokat köszönhetünk egyik tagunknak, Simon Katalinnak – mondja Takács Mária. – Olyan számot sem könnyű találni, ami csak nőkre íródott. Viszont az átváltozás jó téma és Pipás Pista, azaz Fődi Veronika történetében mindez összetalálkozott. Az igaz történet nagyon érdekes, az alföldi tanyavilágban játszódik, 100 évvel ezelőtt és egy férfiruhába bújt női bérgyilkos életét meséli el. Amikor olvastam erről 2018-ban, rögtön összeállt egy kép a fejemben az előadásról, csak a megvalósítás a pandémia miatt tolódott. A Virrasztók zenekarral együttműködve a zenei alap is meglett hozzá. Folk-metál a zenei stílus, melyre táncoljuk Pipás Pista életének néhány jelenetét, közel 30 percben. A szegénység, nyomor, a zsákkrumpliért mire volt képes valaki és persze a halál, amit meg kell jeleníteni. A Táncmondók jelképesen a halál szerepét, a fekete madarakat alakítják, és a csoport kiegészül más fellépőkkel is a produkció idejére. A cselekményt pörgősre tervezem, hogy vigye magával a közönséget. 

- A táncszínház általában drámai témát jelenít meg?

- Bármit lehet. Eddig gyerekcsoportokkal dolgoztam táncszínházi előadáson, ott volt drámai és humoros téma is, akár mesén, irodalmi alkotáson is alapulhat. Lehet, hogy én kicsit szürreálisan fogalmazok a feldolgozásban, de remélem a hatás meglesz. 

- Hol tart jelenleg a munka?

- Néhány jelenet részletet már kidolgoztunk, bepróbáltunk. De mivel vegyes a csoport, nemcsak életkorilag, hanem táncos előélet terén is, alapozásra, technikai tudás kifejlesztésre is időt kell szánni, mellette a csoportból közösséget formálni. Erre volt már egy „ismerkedő-névadó” estünk is. 

- Mennyire lesz néptánc az előadásban?

- Azon alapul és miután Dél-Alföldön játszódik a történet, kihagyhatatlan. És mivel álruhás nőről szól, akár férfi tánclépést is el kell sajátítani, most éppen ezen van a hangsúly a próbákon. 

- Mikorra tervezik a bemutatót?

- Pontos időpont még nincs, felkérés már van. Az idén szeretnénk megmutatni magunk. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK