2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bámulatos mézeskalács csodák

2019. december 16. hétfő, 18:21
Szerző: Nemes Norbert; Fotó: N.N.
Hazánkban és megyénkben is a karácsony többnyire elképzelhetetlen mézeskalács nélkül. Az Egerváron élő Béresné Dormán Ibolya húsvétra, ünnepi alkalmakra, évfordulókra, gyermekeknek, magyaros és népművészeti motívumokkal díszített mézeskalácsaiból nyitottak január közepéig látogatható tárlatot a Balaton Színház Básti-termében.

A fűszeres illatú sütemény készítőjét első kiállítása alkalmával Balázsy Mária Éva újságíró-művelődésszervezőként és gyermekkori barátnőként is méltatta. Mesélt a legősibb édesítőszerrel készült finomság históriájáról, jelezve, hogy már az ókori görögök is készítettek mézeskalácsot. Utalt arra, hogy volt idő, amikor hazánkban a templom előtti mézeskalács átadása felért egy lánykéréssel.

Hittel, reménnyel, szeretettel

A meseirodalomban is szerepet kapó édességet ma már nem körtefából faragott ütőfával készítik. A vikingek felfedező hajóútjaikra is vittek belőle. A korábban a közszférában dolgozó, művészi szinten munkálkodó mester a Zala Megyei Vendéglátók Egyesületének programján szeretett bele a mézeskalács gyártásába, de édesanyjától is ellesett fortélyokat. Zalaegerszegen, Martfűn, Dunaújvárosban és Cserszegtomajon is tanult díszítő és glazúrozó trükköket. A kismester –aki tudását szívesen megosztja másokkal - hazánk gasztro-nagyköveteként Pekingben is járt két alkalommal.

Az ámulatba ejtő talentummal rendelkező alkotót ajándékok átadásával köszöntötte Kapcsándy Mária, Vértesaljai Antalné, Csengei Ágota, Dávoti Józsefné is. A programot karácsonyi és adventi dalok éneklésével színesítette a Lakhegyi Daloskör és a Gyenesi Négyek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK