2024.04.15., hétfő - Anasztázia, TasZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bemutatkozott az őrségi Szeparé

2024. február 16. péntek, 19:41
Szerző, fotó: Bánfi Kati
A József Attila Városi Tagkönyvtár és a Lokálpatrióta Klub közös rendezvényén az őrségi székhelyű művészeti szalon, a Szeparé mutatkozott be, felelevenítve hatéves működésük több jeles eseményét.

Hagyományőrzés, falukutatás, közösségi programok

A többek között gasztrokulturális- és hagyományőrző feladatokat felvállaló szalont az azt megálmodó, létrehozó és működtető házaspár, Török Károlyné Miszori Marianna és Török Károly mutatták be. Elmondásuk szerint munkájukat fiúk is támogatja. Az őrségi 22 település közül az egymás közelében lévő Szőcén, Hegyhátszentjakabon és Őrimagyarósdon folytattak falukutatást. A helyiek identitását, a falvak történetet, egykori és jelenlegi közösségeket vették górcső alá. Vallják, az értékek feltárása, egymás mélységi megismerése erősíti a kötődést is.

Török Károly és Török Károlyné Miszori Marianna

Száz interjút készítettek az itt élőkkel véleményük, gondolkodásmódjuk megismerésére. Ki szerették volna deríteni, hogy kinek mi jelenti a kincset az adott településen és miért szeretnek ott élni. Mindezekből közösségépítő célzatú tanulmányt is írt Marianna, melyet országosan több helyen is bemutattak. Rendezvényeikkel igyekeznek a generációk közötti szakadékok átlépését segíteni. 

Az elnevezésük magyarázataként elmondták, a szalont azért választották, mert hangulatos beszélgetésekre is törekeszenek a hagyományőrző programok mellett. A szeparé szóval pedig az őrségi emberek elszigetelt, elszeparált életmódjára igyekeznek utalni, mely az itteni élet egyik jellemzője, sok minden más mellett.

A Török házaspárral néhány évvel ezelőtt már találkozhatott a könyvtárlátogató közönség, amikor vidéki életet bemutató magyar vers- és prózamondó versenyt hirdettek szintén a József Attila-tagkönyvtárban nagy sikerrel és sok résztvevővel. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK