2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Élő Népművészet regionális kiállítás

2020. október 05. hétfő, 11:33
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A XVII. „Élő Népművészet” országos kiállítássorozat regionális tárlatának és díjátadójának helyszíne volt a Keresztury VMK. Győr-Moson-Sopron, Vas- és Zala megyéből, illetve Szlovéniából érkező alkotók mutatták be pályázati anyagaikat, melyeket szakmai zsűri értékelt.

A szakmai lendület látványos megjelenítése

A Népművészeti Egyesületek Országos Szövetsége és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület rendezésében került sor a regionális kiállításra, ahol számos kategóriában csodálatos alkotások öltöttek testet. Lelket gyönyörködtető munkák, melyek a régi korok emelkedettségét hozták vissza, a hétköznapok és maga az élet megbecsültségét idézik. Amikor semmi sem volt silány, gyorsan lecserélendő, felületes, műanyag, „hamar-gyorsan-majd kidobjuk” és lesz új.

A legkisebbre is adtak, figyeltek, időt szántak. Láthatóan tisztelete volt a párnahuzatnak csakúgy, mint a bögrének, megbecsült volt az ünnep és a hétköznap egyaránt. A saját készítésű, míves használati tárgyak a készítő kezét-lelkét-szívét fejezték ki ahányszor csak ránéztek, és használták is azokat. S a tárgyak többsége nemegyszer túlélte alkotóját, s ezzel az utódok körében maradt. Ezen gyönyörű múlt idézés mellett ámulatba ejtőek a megújulás szellemében készült, hetési motívumokkal díszített modern ruhák, melyek bármelyig igényes ruhaszalonban megállnák a helyüket. 

A megnyitón rövid köszöntőt mondott Balaicz Zoltán polgármester, aki méltatta, hogy a nehézségek ellenére a helyi népművészeknél aktív élet zajlik. Beszprémy Katalin, az országos pályázat és kiállítás kurátora pedig a rendezvény 1973. évi kezdetéig/elődjéig nyúlt vissza. Akkoriban két tábor alkotott, a háziipari szövetkezetek tagjai, és az azon kívüli, úgynevezett amatőrök. Az előbbi a tájegységekre fókuszált, az utóbbiak az archaikus és határon túli népművészetre. A rendszerváltozás után Budapestre került a kiállítás. 

- Ma már a hagyományos paraszti kultúra, mely mindent elő tudott magának állítani, nem létezik. Nem öröklődik apáról fiúra, anyáról leányra a tudás sem. De vannak alkotóközösségek, kézműves műhelyek, népművészeti egyesületek, ahol a mesterektől lehet tanulni. A mesterségbeli alapok után jöhet az alkotói egyéniség, az új tárgyak, a saját alkotói véna. Ezek bemutatására jött létre az országos kiállítás. Ennek hátterét sokáig a megyei művelődési intézetek adták, majd ezek megszüntével a népművészeti egyesületek vették át a feladatot. Ezek között is zászlóshajó a zalai. Az itteni pályázatok, feladatok, az országos és határon átnyúló projektek kiemelkedők. Motiváló erő ez az óriási szakmai lendület, ami meglátszik a kiállítási anyagon is – monda Beszprémy Katalin, majd kategóriánként méltatta az alkotásokat. Ezután a díjazottak elismerésére került sor. 
 

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK