2024.06.16., vasárnap - JusztinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emléktábla a skanzenalapítónak

2021. június 30. szerda, 19:58
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Újabb művészi utcanévtáblát avattak Zalaegerszegen, ezúttal a páterdombi városrészben. A Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány 2005 óta állít emléket az önkormányzat támogatásával neves személyiségeknek, vagy a város történetében fontos szerepet betöltő embereknek a róluk elnevezett utcákban.

 Zalai Tóth János építészre emlékeztek

Most Zalai Tóth János építészmérnök, festő emléktábláját helyezték el a nevét viselő, kissé eldugott páterdombi utcában. A városban ezzel együtt már huszonegy, a páterdombi városrészben pedig három (korábban Farkas Dávid és Holub József táblákat is avattak) művészi utcanévtábla került már kihelyezésre az elmúlt évtizedekben – mondta dr. Gyimesi Endre, a közalapítvány kuratóriumának elnöke. Majd a népi építészet felkutatásában és megmentésében jeleskedő építészmérnök életútját idézte fel, annál is inkább, mert Gyimesi Endre történész-levéltárosként is foglalkozott már a témával. Zalai Tóth János munkássága és elképzelései nélkül ugyanis nem épülhetett volna fel a Göcseji Falumúzeum.

Az építészmérnök 1899-ben született Zalaegerszegen, középiskoláit Keszthelyen, az egyetemet pedig Budapesten végezte. Később Szombathely főépítésze lett, ahol ma is láthatók olyan emblematikus épületek, melyek nevéhez kötődnek. De, több más település rendezési tervének elkészítésében is komoly szerepet vállalt. A harmincas években figyelme egyre inkább a népi építészet felé fordult: a göcseji és őrségi parasztházak érdekelték, majd az egész Kárpát-medence kincsét kutatta a témában. Óriási értékmentő munkát végzett, főleg miután az ötvenes évek második felében az építésügyi minisztérium munkatársa lett. Ő figyelt fel többek között a kávási házra, mellyel megalapozta a zalaegerszegi skanzent, amit először a Május 1. ligetben képzelt el, ám a Zala-holtág környéke végül jobb és tágasabb helyszínnek bizonyult.

Tehetsége nemcsak az építészet és értékmentés terén nyilvánult meg: szívesen ragadott kezébe ecsetet, de tollat is. Festett és verseskötete is megjelent. 1978-ban hunyt el Budapesten. A Göcseji Falumúzeumban már őrzi egy tábla az emlékét a malom falán, most pedig a Páterdomb róla elnevezett utcájában avatták fel a képmását megörökítő emléktáblát (Béres János szobrászművész alkotása). Keresztury Dezső azt írta róla: tiszta lelkű magyar szakember volt, csendben dolgozott, de annál eredményesebben.

 Az ünnepségen jelen volt Balaicz Zoltán polgármester és Gecse Péter alpolgármester, a páterdombi körzet önkormányzati képviselője is. Az avatáson többek között elhangzott: a városnak fontos az értékőrzés, és hogy a jeles személyiségek életére, munkásságára felhívják valamilyen módon a figyelmet. Ezt a célt szolgálja a művészi kivitelezésű utcanévtáblák elhelyezése is. Az alkotásokkal nemcsak emlékezünk a múltra, hanem a lakókörnyezetünket is szépítjük általuk.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK