2024.02.26., hétfő - Géza, VandaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fafaragó kiállítás és konferencia

2022. május 25. szerda, 20:46
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Hetedik alkalommal rendeztek Zalaegerszegen országos fafaragó pályázatra beérkezett legjobb munkákból kiállítást és a témakörben három napos konferenciát. A tárlat a Keresztury VMK Gönczi Galériájában látható.

A mai lakáskultúrának is részei lehetnek

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesültek Szövetsége (NESZ) és a NESZ faműves szakbizottsága hirdette meg a pályázatot. Ennek témája olyan használati- vagy lakberendezési tárgy, mely a fa mellett legalább még egy természetes anyag kombinálásával készült. Mindehhez a szokásoknak megfelelően konferenciát kapcsoltak, mely ezúttal az ácsolt technikára és annak alkalmazására koncentrált. 

- Igényes, szép munkák születtek, melyek a mai lakáskultúrának is részei lehetnek. A magas szintű technikai kivitelezés és a hagyományos vonalvezetés egyaránt jellemző az alkotásokra, melyek letisztult formában teljesen a mai kor igényeihez idomultak – summázta Széll János etnográfus, a NESZ faműves szakbizottságának és a jelen pályázat zsűriének elnöke. Az ő tiszte volt dr. Vadvári Tibor alpolgármester mellett a kiállítás megnyitása. A konferencián pedig a Kárpát-medencei ácsmesterségről tartott előadást.

- Mennyire egyedi ez a pályázati téma?

- Nem volt még ilyen jellegű kiírás, amikor kombinálni kellett a fát valamilyen más természetes anyaggal. Érdekes alkotások születtek például a fa és kerámia, fa és tűzzománc, fa és kender, gyékény, fa és hasított vessző, fa és fém, fa és szőttes együttes felhasználásával.

- Ezek a modern alkotások mennyire időtállóak?

- Tartósak, hosszú használatra alkalmasak. Emellett különlegesek, igényes megmunkálás jellemző a legapróbb részletekig, a nem látható helyeken is. Kontraszt bútornak jól használhatók ezek a munkák, ahol a fa természetes szépsége mutatkozik meg mondjuk a lapszabászattal szemben. 

- Minden pályaművet kiállítottak?

- Csak a legjobbakat, arra érdemeseket. Szigorúság és következetesség jellemezte a zsűrit. Az értékelésben figyelembe vettük az alapanyagokat, a szerkezetet és az innovációt. Végül három innovációs díjat adtunk. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK