2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Farsangolás fánkcsodákkal Zalaapátiban

2019. március 05. kedd, 15:47
Szerző és fotó: Antal Lívia
Idén március 5-re esik a húshagyókedd, melynek tradicionális finomsága a fánk, amit persze az egész farsangi időszakban lehet fogyasztani. Zalaapátiban az elmúlt vasárnap megrendezett fánkfesztiválon olyan kínálatot vonultattak fel, ami ismét minden képzeletet felülmúlt. Még két napunk van bőségesen enni, akár fánkot sütni, hiszen a hamvazószerdával és a torkos csütörtökkel megkezdődik a húsvétig tartó negyvennapos nagyböjt.

De ne siessünk ennyira előre, maradjunk még egy kicsit Zalaaáptiban, ahol kiderült, hogy ott a térségben bizony mindenki szereti a fánkot. Vincze Tibor polgármester vélekedett így köszöntőjében, így természetes, hogy immár tizenegyedik alkalommal tudják megrendezni a dagasztott és kelesztett édesség karneválját. Mint mondta, idén 18 települési csapat hozta el fánkcsodáit a rendezvényre, mely évről évre nagy népszerűségnek örvend. Ebben szerepet játszik az is, hogy idén második alkalommal adtak előzetesen hírt az eseményről a Duna TV Család-Barát magazinjában. A polgármester egy virágcsokor átadásával fejezte ki köszönetét ezért a lehetőségért Manninger Beáta kiemelt szerkesztőnek.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője fontosnak nevezte, hogy a farsanghoz tartozó zalai népszokásokat az ország is megismerje. A látogatottság ezért tud növekedni más megyékből érkező vendégekkel is. A telt ház ezúttal is igazolja, hogy szervezők és a résztvevő csapatok ismét kitettek magukért, a fesztivál sikeressége érdekében.

Sok előkészülettel és sok munkával jár a fánksütés, ami azért nem ördögtől való dolog. A különféle alakzatú, színezésű és ízesítésű tésztacsodák láttán bátran kijelenthettük, hogy a csapatok valóban beletették szívüket-lelküket a versenybe. A zsűrinek így tizenegyedik alkalommal is kemény feladat jutott a több száz fánk megkóstolásával. Mindemellett nemcsak a minőséget és az ötletességet, de a stand kialakítását, a terítés és kínálás módját is bírálták. Azt már hozzá sem kell tennem, hogy a csapatok ebben is remekeltek.

A zsűri tagjai voltak: Járfás Andrea, a zalaegerszegi Báthory Szakgimnázium szakoktatója, Hetényi Tamás, a keszthelyi Vendéglátó-ipari Szakképző Iskola oktatásvezetője, Tóth Dénes, a VSZK szakoktatója, Barcza Zoltán, a hévízi Rogner Hotel konyhafőnöke és Kárpáti László kamarai szakértő.

Tolvaj Márta, Zalaegerszeg alpolgármestere, a zsűri elnöke méltatta, hogy a rendezvény a hagyományápoláson túl a közösség erejét is szemlélteti. A bírálat a hagyományos és különleges kategóriájában történik, de különdíjak is gazdára találnak.

Minden csapat kirukkolt valami különlegességgel. A teljesség igénye nélkül néhány példa közülük. Az egeraracsaik hatalmas képviselő fánkján szintén fánktésztából kisütött zöld teknősbékák ültek. Az orbányosfaiak zserbó- és csokoládétortát készítettek fánktésztával, a zalapáti óvoda szülői munkaközössége francia fánkcsodákat kínáltak olaszos stílusban. Az asztal közepén kapott helyet az idei különlegességük, a sós karamellakrémmel töltött profiterol áfonyás, többek között svédmandulás, citromos, nutellás valamint eclair fánkok társaságában. Benyó Brigitta felhívta a figyelmet a háttérre is, amit az  ovisok készítette farsangi maszkok, bábfigurák díszítettek. A sármellékiek először vettek részt a fánkfesztiválon. Mint mondták, a tradíciókat tartották szem előtt, így hagyományos fánkokat sütöttek.

Az édes mellett sós ízesítésű fánkokat is lehetett kóstolni. A pacsai városszépítők standján kolbászos, joghurtosat, a szomszédos asztalnál pedig tormásat és sajtosat a zalaváriak jóvoltából.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK