2024.05.20., hétfő - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Feledésbe merült viseletek rekonstrukciója

2023. szeptember 12. kedd, 13:37
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Második alkalommal hirdetett pályázatot a Zala Megyei Népművészeti Egyesület „Hagyományból divatot” témában. A felhívásra zalai és megyén túli népművészek adták be tetszetős munkáikat, melyekből szeptember 8-án nyílt kiállítás a Gönczi Galériában. A megnyitó alkalmával ismerték el a pályázat résztvevőit.

Hagyományból divatot; ismét pályázatot hirdettek

A megjelenteket Devecz Zsuzsanna, a szervező egyesület elnöke köszöntötte. A tárlatot Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Tanácsadó Testületének elnöke nyitotta meg. Elismeréssel szólt nemcsak a résztvevőkről, hanem a pályázatot kiíró és azt lebonyolító házigazda egyesületről. 

- A Zala Megyei Népművészeti Egyesület folyamatos képzésekkel inspirálja az alkotó közönséget a megújulás érdekében. A népi dizájn keretében többek között a viseletkészítés terén. Fontos lépés volt ebben a folyamatban a hetési kultúra adaptációja modern viseletté, viseletegyüttessé, több alkotó közös munkája révén. A másik nagy ugrás a göcseji népviselet egy feledésbe merült viseletének rekonstrukciója volt. Egy elfelejtett kultúra feltárása mindig különleges élmény, a helyi identitásban fontos, egységes megjelenést biztosít. Az ilyen jellegű, rendszeresen vagy ünnepi alkalmakkor használt megújult viseletekre egyre több példa van a csángóknál, Székelyföldön, de Magyarországon a jászoknál is. Minden tájegység viseletének újjászületésére ösztönző lehetne mindez – mondta Beszprémy Katalin, aki a háromtagú szakmai zsűri elnöke is volt a jelen pályamunkák elbírálásakor.

Hozzátette: sok tudás, ismeret szükséges a viseletek elkészítéséhez, melyhez időnként az eredeti ruházat fotóját is mellékelték. Különlegesek a szabásvonalak, a varrástechnikák.

- Ezekből mit lehet felhasználni, hogy ma is hordható, de a népi vonalat hiteles módon képviselő viseletben? Van, aki ezt önképzéssel, mások szervezett kurzusokon tanulták meg. A tudás mellett megérzés is kell, hogy melyek azok a karakterisztikus elemek, melyeket adaptálni lehet a jelen kor öltözetébe. Ne legyen túldíszített, de üres sem. Meg kell választani a minőségi alapanyagot, a megfelelő színeket. A mostani kiállításon szép példái vannak mindennek, illetve különböző technikák összedolgozásának is. A baba viseletekben pedig nem az eredetit kell teljesen lemásolni, hanem a felismerhető esszenciát megjeleníteni – mondta többek között Beszprémy Katalin, miközben gratulált a pályázat minden résztvevőjének.

A tárlatot Bedics Zsuzsanna, az egyesület munkatársa szervezte, a megnyitón közreműködött Simon-Kiss Judit. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK