2022.05.16., hétfő - Mózes, BotondZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gazdag motívumvilág; tojásra festve

2019. április 19. péntek, 19:32
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Ezernél is több hímes tojás látható a Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben. A Hímesek bűvöletében című tárlat Fekete Ildikó Junior Príma-díjas tojásfestő, népi iparművész alkotásaiból válogat. A kiállított anyag – a húsvéthoz közeledve – a Kárpát-medence változatos díszítőművészetét hivatott bemutatni.

Fekete Ildikó végzettségét tekintve matematikus, jelenleg az ELTE informatika szakos hallgatója, a mindennapokban pedig szoftvertesztelőként dolgozik. Tojásokat szabadidejében fest, már középiskolás kora óta. Mint azt a tárlatnyitón elmondta: számára is mindig ünnep egy-egy ilyen kiállítás, hiszen alkotásait csak ilyenkor látja együtt, tájegységekre bontva. A művek egyébként dobozokban pihennek.

Hímesekből nyílt kiállítás a hangversenyteremben

Fekete Ildikó és Marx Mária

Az írókázott tojásokkal azt szeretné megmutatni, hogy mennyire gazdag és változatos a magyar motívumvilág, és milyen különlegességeket rejt az egyes tájegységek mintakincse. Annál is inkább, mert a színezés és díszítés olykor falunként is változik. Célul tűzte ki, hogy minél többet összegyűjtsön a fellelhető motívumokból. Bár hagyományos technikával dolgozik, a régi színvilágot próbálja úgy megújítani, hogy az a mai szem számára is izgalmas, tetszetős legyen.

A kiállítást Marx Mária etnográfus ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, kiemelve a tojás, mint ősi szimbólum jelentéseit. Mint mondta, érdekes megvizsgálni, hogy a tojás milyen utat járt be a mágiától az iparművészetig. Elhangzott: a tojás egy kerek, egész forma, és tápláló étel. Tökéletesen alkalmas arra, hogy a világgal és az élet egészével azonosítsuk. Nem csoda, hogy az emberiség már a kezdet kezdetén felfedezte a benne rejlő asszociációs lehetőségeket, emiatt válhatott rituális és vallási szimbólummá is.

Gazdag motívumvilág

A piros tojás nem véletlenül lett az egyik legalapvetőbb húsvéti szimbólum, hiszen a vörös/piros szín a vért, az életet jelenti. Mindez a tojásra festve az élet teljességére utal. Hogy az évszázadok alatt milyen motívumokkal díszítették a tojásokat az jól nyomon követhető. A felfestett jelek eredeti jelentése viszont kevéssé ismert, mert a korabeli rítusok, mágikus szertartások már nem élnek. A tojásfestés technikája, és a hol geometrikus, hol növényi lenyomatokat, állati testrészeket imitáló mintázatok azonban megmaradtak. Sokáig ajándékként funkcionáltak a festett, díszített tojások. A 20-21. század emberének már egyre inkább az esztétikum vált fontossá a tojások és a húsvét kapcsán.

Nincs két egyforma...

Manapság – a hagyományápolás jegyében – újra reneszánsza van a tojásfestésnek, ám az előre elkészített hímestojás-vásárlásnak is. Így ami anno ajándék volt, az ma már üzleti tevékenységgé is vált. Az etnográfus szerint Fekete Ildikó munkásságára, és a mostani kiállításra mindenképpen afféle ajándékként kell tekintenünk.

A tárlat április 26-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK