2024.06.12., szerda - VillőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Héttorony fesztivál Zalaegerszegen is

2017. november 16. csütörtök, 23:19
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A magyar organikus építészet mesterének, Makovecz Imre Kossuth-díjas építésznek a tiszteletére rendezik immár 15 éve a Héttorony Fesztivált határon innen és túl. A vándorfesztivál idei 11 helyszíne között szerepelt a Zalaegerszegi hangversenyterem is, így a város szerves része lett a 100 művészt, 9 kiállítást és 16 koncertet, táncházat és filmvetítést magába foglaló programnak.

A Héttorony legenda, mint kincsőrző szimbolika van jelen a magyar kultúrtörténetben. Ezért választották a szervezők ezt a jelképet a Kárpát-medencei népi műveltséget, valamint Makovecz Imre építészeti munkásságát és szellemi hagyatékát őrző, továbbvivő eseménysorozatnak.

Lajkó Félix is fellépett

Zalaegerszegen a házigazda szerepet Fülöp Tibor építész látta el. Ő ismertette a fesztivál lényegét, és beszélt a Makovecz Emlékközpontról, melyet néhány hét múlva adnak át Budapesten.

Balaicz Zoltán polgármester bejelentette, újabb állami támogatásnak köszönhetően 100 millió forint áll rendelkezésre a Gébárti-tó partjára megálmodott Boldogasszony kápolna (Makovecz Imre utolsó terve) létrehozására. Így jó eséllyel 2018-ban felépülhet a szakrális építmény, mely folyamat elindítása civil elképzelésnek köszönhető. Ezért egyúttal nyilvános köszönetet mondott az ügy „élharcosának” Buksa Ildikó Katalinnak, a kezdeményező alapítvány vezetőjének.

Fekete György mondott köszöntőt

Az esten köszöntőt mondott Fekete György, a Makovecz Imre által alapított Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke. Többek között Makovecz tevékenységét a csodák sorozataként jellemezte, mind építészetét, mind szellemi örökét tekintve. Ez utóbbiból kapott ízelítőt a szép számú közönség, amikor is Hüse Csaba, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze olvasott fel naplórészleteket Makovecz Imre naplójából. Az előadás anyagát kiállítás is illusztrálta. A program zárásaként pedig Lajkó Félix Liszt Ferenc-díjas hegedűművész és zeneszerző adott koncertet a Lajkó Félix Trióval.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK